Ce copii minunați are Jijila. Și ce mentori deosebiți!

Am primit un text de la doamna Liliana Alecu, bibliotecară la comuna Jijila. La solicitarea mea. Să scrie despre copiii din Jijila și rezultatele lor deosebite care se aud pe diverse canale media. Să scrie despre oamenii minunați care îi îndrumă cu pasiune și dăruire. Să scriem și noi despre ei. „Sufletul oricărui sat sunt copiii. Talentați sau nu, timizi sau cutezători, modești sau cu personalitate, copiii reflectă cel mai bine nivelul de educație, de moralitate și de cultură al unei comunități”- scrie Liliana Alecu.

Îndrumați de oameni pasionați,copiii din Jijila au reușit să facă performanță în câteva domenii, și anume: dans popular, muzică și sport. Să le luăm pe rând…

În dansul popular. Ansamblul folcloric ,,ALTIȚE DOBROGENE” al Școlii Gimnaziale Jijila, a luat fiinţă în anul 2009, sub îndrumarea învățătoarelor Angelica Banea și Veronica Angela Păun. Perseverența, seriozitatea si dragostea pentru tradiție au reunit laolaltă oameni și instituții, care au creionat un ansamblu  frumos, care anul trecut a împlinit 10 ani de la înființare, eveniment marcat în primăvară printr-un spectacol deosebit, ce a implicat peste 100 de dansatori copii si adulți din comunitate.

Cu o imagine impecabilă, cu un repertoriu bogat, cu foarte multă muncă, dăruire,  ansamblul și-a completat palmaresul cu câteva premii de excepție:

  • MARELE PREMIU-Festivalul judeţean de folclor ”CUNUNA CÂNTECULUI, DANSULUI ŞI PORTULUI POPULAR DIN DOBROGEA”- CASIMCEA
  • PREMIUL I la Festivalul naţional de folclor ,, PE FIR DE BALADĂ,, TÂRGU-JIU
  • PREMIUL I la Festivalul internaţional de folclor ,,CĂTĂLINA,, IAȘI
  • PREMIUL I la Festivalul internaţional de folclor,, PEȘTIȘORUL DE AUR,,-TULCEA
  • PREMIUL III la Festivalul internaţional de folclor,, TEZAUR VALAH,,- SUCEAVA

În muzică. O altă  pasiune a micilor jijileni este muzica. La inițiativa învățătoarei Georgeta Dascălu și a bibliotecarei Liliana Alecu ,în anul 2019 a luat ființă corul ,,Moderato” al Școlii Gimnaziale Jijila, cor ce activează sub umbrela Programului Național Cantus Mundi, cel mai mare program de integrare socială prin muzică din România, inițiat de renumitul dirijor Ion Marin, directorul Corului Național de Cameră Madrigal – Marin Constantin, program în care sunt implicați 30.000 de copii din întreaga țară. Corul „Moderato” a participat la numeroase activități precum:  ,,Ora Pământului”, ,,Orașul cântă”,  Festivalul de datini și obiceiuri de iarnă ,,Magia Crăciunului” 2019 unde a obținut locul I, la Cantus Mundi București Fest 2019 unde copiii au cântat alături de artiști renumiți: Smiley, Irina Rimes,  Vunk, trupa Iris și Felicia Filip. A fost o experiență de neuitat, copiii fiind entuziasmați să cânte pe aceeași scenă cu artiștii lor preferați.

În tehnologie. În era  informaticii și a digitalizării, copiii din Jijila descifrează  tainele programării. La biblioteca din comună, sub îndrumarea bibliotecarei Liliana Alecu, s-a înființat clubul de coding  ,,Hackers CODE-Kids” în cadrul proiectului CODE-Kids – Copiii fac coding în bibliotecile publice inițiat de fundația PROGRESS. Acest proiect are ca scop crearea unei mișcări de coding și STEM în care copiii își dezvoltă competențele digitale creative. Preocupați de calculatoare și programare, micii coderi își dezvoltă creativitatea, imaginația și, de ce nu, pun bazele unei meserii de viitor.

În sport. „Mens sana in corpore sano” – un dicton latin de care au ținut cont cei doi profesori de sport ai școlii, Iliuță Budescu și Marian Stalenoi. Ei au format echipe de fotbal  de băieți, dar și de fete (o noutate pentru școala Jijila) și de handbal . Ambițioși, micii sportivi au participat la numeroase competiții locale, regionale și județene unde au obținut numeroase premii: # 2015 – campioni județeni la fotbal fete # Locul I fotbal fete -faza pe centru 2019# Locul III fotbal băieți 2019-2020 # Locul III handbal mixt faza județeană 2019 # Locul III handbal fete cupa România în mișcare” 2019.

Iată, așadar, cum pasiunea, ambiția și munca susținută au dus la aceste rezultate remarcabile. Bibliotecara Liliana Alecu spune că e abia începutul. Așteptăm noi vești.

Felicitări acestor copii minunați și dascălilor care se ocupă de ei!

N.A.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here