Despre „10 povești și rețete pierdute prin Deltă”, un proiect în pregătire de Teodor Hossu-Longin

Teodor Hossu-Longin (n. 1972, București) este scriitor și jurnalist de televiziune. A publicat la 26 de ani volumul de proză scurtă Crima şi alte povestiri, fiindu-i decernat premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din România. După o pauză de 20 de ani, a revenit în 2017 cu romanul Mortua Est (care şi primeşte premiul editurii Cartea Românească pentru proză), iar în noiembrie 2018 a lansat nou volum de proză scurtă: 13, cu noroc (Editura Paralela 45). Este, de asemenea, coordonatorul volumelor Oamenii mari care au făcut România Mare și Credința nepieritoare, ambele publicate la Editura Hyperliteratura, semnate de mama sa, celebra realizatoarea a seriei Memorialul Durerii, Lucia Hossu-Longin.

Cartea-album „10 povești și rețete pierdute prin Deltă”, vine să acopere un gol de informații și istorii uitate ale acestei zone.„M-am îndrăgostit de frumusețile Dobrogei, de liniștea Deltei Dunării, de oamenii locului, de pacea sufletească pe care o găsesc doar aici și am decis să pun în acest proiect măcar o fărâmă din tot ceea ce m-a fermecat și continuă să mă fascineze la fiecare evadare făcută în acest paradis. Sunt crâmpeie de viață, așa cum le-am surprins eu în numeroasele mele călătorii făcute aici sau le-am aflat din povestirile localnicilor. Baba Vadra, nea Blându, Rusalca, Siberth Stohl, Anton Vrancovici, sora Mara, Iuri Gorbov, unchiul Dorofei există, nu sunt doar personaje pe care le veți regăsi în istorisirile mele. Dacă veniți în Deltă, îi veți descoperi la Mila 23, la Jurilovca, la Maliuc, la Dunavăț, la Somova, la Pardina, sunt aici dintotdeauna și vor exista mereu ducând cu ei amintiri ale unei vieți la care, de multe ori, visăm cu toții. Poveștile mele sunt și poveștile lor, legende împletite miraculos cu frânturi de realitate, basme pe trunchiul cărora timpul a altoit adevăruri istorice. Fantasticul se completează firesc cu realitatea în fiecare capitol, uneori în mod dureros, cum este în cazul tragediei de la Cotul Pisicii, din 10 septembrie 1989, de care am realizat că mult prea puțini români au aflat. Broderia de cuvinte s-a întregit natural cu extraordinarele imagini puse la dispoziție de Valeriu Leonov, un om cu adevărat deosebit, care și-a dedicat mare parte din viață fotografierii spațiului dobrogean, după cum veți putea vedea.”(Teodor Hossu-Longin)

„Povestirile lui Teodor Hossu-Longin sunt un amestec echilibrat de ficțiune, istorie, crâmpeie de viață, personaje de neuitat, realizat întocmai ca într-o rețetă fără cusur. Am redescoperit cu mare bucurie un spațiu pe care credeam că îl cunosc la perfecție, dar care mi s-a dezvăluit acum într-o altă lumină. Delta din povestirile prietenului meu înseamnă mult mai mult decât pescuit, păsări și natură sălbatică. E o împletire de gânduri, trăiri, momente, stop-cadre pe care le porți în inimă toată viața. Imaginile superbe și versurile unor mari poeți completează firesc un proiect, cred eu, inedit.”(Chef Cătălin Scărlătescu).

În pregătire pentru acest început de an, „10 povești și rețete pierdute prin Deltă” este o carte-album care se împarte între istorie, gastronomie, literatură și fotografie, în descoperirea unor locuri și povești ascunse de timp, adunate și povestite de Teodor Hossu-Longin.

N.A.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here