Foarte mulți părinți cer un act normativ care să reglementeze ceea ce pot face copiii pe internet, mai ales că există un sentiment de haos și că lucrurile sunt scăpate de sub control, că e nevoie de prevederi clare pentru copii, părinți și furnizori de servicii online. Un asemenea proiect legislativ este cerut de societate. Iar de acesta se ocupă cea care l-a și inițiat, senatoarea Nicoleta Pauliuc (jurist, președinta Comisiei de apărare din Senat, vicepreședinta Comisiei pe legile securității, membru în Comisia de sănătate, președinte OFL național).
Primarul municipiului, Ștefan Ilie, a salutat dezbaterea de la Bruxelles
Joi seară s-a desfășurat la hotel Delta, din municipiu, o dezbatere extrem de interesantă, cu tema “Siguranța copiilor în mediul online. Accesul la social media cu acord parental”, în prezența inițiatoarei. Pusă la cale excelent de Organizația Femeilor Liberale și Partidul Național Liberal, organizația județeană, la care au fost prezenți liderii liberali locali, parlamentarii George Șișcu și Michael Gudu, subprefectul Aslâ Aișe Mierlă, vicepreședintele Consiliului Județean- Mihai Huleni, viceprimarul municipiului- George Șinghi, reprezentanți ai primăriilor din județ, ai societății civile, consilieri județeni și locali, cadre didactice, psihoterapeuți, părinți și mulți elevi. O sală Grande Ballroom plină.
Nicoleta Pauliuc, senator: “Am venit la Tulcea să vă solicit un parteneriat pentru protecția tinerilor noștri. Ne dorim minim 500.000 de susținători ai proiectului. Până astăzi au semnat pentru această inițiativă legislativă 170.000 de români, iar peste 3.000 de tulceni au spus <da> pentru care vă felicit și vă mulțumesc foarte mult. Este nevoie de o protecție a copiilor noștri în mediul online. Și eu sunt părinte, sunt mama unei fete de 12 ani. Pandemia ne-a arătat că avem o viață virtuală, că avem o viață pe internet și alta în afara internetului. Avem reguli pentru copiii noștri.Nu poți cumpăra țigări până la 18 ani, nu poți cumpăra alcool sau reviste cu conținut sexual, nu te poți uita la TV unde să nu se menționeze imagini sau text cu impact emoțional. Dar în mediul online, la un clic distanță, copiii noștri pot accesa absolut orice: copii care se droghează și au scris pe tricouri că drogurile sunt viața lor, până la mesaje și filmulețe sexuale. Există riscuri de bullyng, de a viziona conținut violent sau sexual, risc de a întâlni prădători sexuali, mesaje cu limbaj total nepotrivit etc. Se pun filmulețe cu copii pe internet, cu tineri sub 18 ani, teribiliști, conducând, cu platforme care vând droguri, cu propagandă pentru mișcări extremiste etc. Avem, din păcate, o generație cu cele mai grave probleme psihologice, cu depresii profunde, avem tineri care nu mai disting între mediul online și viața de zi cu zi. Nu există nicio diferență între dependența de alcool, de droguri și dependența de ecran. Nu interzicem accesul copiilor noștri pe rețelele sociale, dar conțintul trebuie să fie unul înțeles de copii, mesajele adecvate vârstei. Am propus ca vârsta de 16 ani să fie vârsta majoratului pe online. Să ne protejăm copiii de boala secolului XXI, care este dependența de ecrane, să creem un spațiu online mai sigur, să le dăm părinților instrumente de control pentru accesul pe rețelele sociale, să facem și noi cum fac alte țări din UE și din lume”.
În lumea lor…
zzz
Primari, profesori, psihologi, părinți și copii… despre fenomen
Și un buni ce a ridicat senatoarea de pe scaun cu pledoaria sa pe educație sănătoasă, de smulgere a copiilor din mrejele înșelătoare și periculoase ale spațiului virtual
Ce vrea „proiectul Pauliuc” să rezolve
Legea, odată legiferată, cum a reieșit din dezbaterea de joi seara, vrea să rezolve trei probleme mari din societatea noastră: 1) Efectele psihologice şi neurologice nocive pe care supraexpunerea la ecrane şi dependenţa de online le generează în rândurile copiilor, mai ales a celor de vârste fragede. Nu numai în România, ci peste tot în lumea dezvoltată, avem o pandemie de tulburări psihologice : anxietate, depresie, tendinţe de izolare socială, confuzie privind distincţia din lumea reală şi cea online. 2) Unele platforme sociale s-au transformat în locuri pline de activităţi infracţionale grave cărora copiii le cad pradă. 3) Mediul online a devenit un catalizator al comportamentului teribilist. Din dorinţa de validare socială, mulţi oameni (printre ei şi copii) fac lucruri periculoase sau ilegale pentru a fi apreciaţi de aşa-zişii prieteni.
Prezența masivă a publicului la dezbaterea organizată de liberali pe siguranța copiilor în mediul online și interesul arătat în discuții denotă, iată, îngrijorarea dar și speranța părinților că într-o societate tot mai digitalizată e nevoie de un echilibru, iar acesta nu poate fi asigurat decât de un cadru legal, actualizat la vremurile de astăzi.
N.A.
+ There are no comments
Add yours