Astăzi, Primăria Municipiului Tulcea a fost vizitată de Excelența Sa Domnul Radko Vlaykov, Ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al Republicii Bulgaria în România. Delegația bulgară a fost primită de primarul Ștefan Ilie, iar la întrevedere a luat parte și domnul George ȘINGHI, viceprimar al municipiului. E.S. Radko Vlaykov a ținut să menționeze de la bun început faptul că pledează pentru intensificarea legăturilor dintre dintre cele două țări vecine, mai ales în contextul în care, pentru o bună perioadă, ambele state s-au concentrat mai mult pe relația cu Uniunea Europeană. Pe lângă bucuria redescoperirii culturale reciproce, tot mai intensă în ultimii ani, mai ales prin intermediul turismului, s-a discutat și despre perspectiva creării coridorului european de transport și comerț pe relația Grecia-Bulgaria-România, cu extindere spre Moldova-Ucraina. Zona Dobrogei va fi parte a acestui coridor transbalcanic, cu infrastructură modernă de transport, a cărui realizare are la bază recentele reuniuni trilaterale, precum și parteneriatul strategic dintre România și Bulgaria. Bineînțeles, nu a fost omis cel mai cald subiect ce vizează cele două state, aderarea la spațiul Schengen, începând cu frontierele aeriene și maritime.

În continuare au avut loc discuții cu privire la monumentele istorico-culturale de pe teritoriul municipiului Tulcea, care au legătură cu Bulgaria sau cu eroi, oameni de cultură sau personalităţi din Bulgaria, cum ar fi:

Biserica Sf. Gheorghe, cunoscută și sub denumirea de Biserica Bulgărească. E.S. Domnul Radko Vlaykov a dat asigurări că va face lobby pentru obținerea de sprijin financiar în scopul asigurării cofinanțării necesare pentru reabilitarea bisericii monument istoric. Totodată, a propus desfășurarea unei slujbe comune, cu prilejul unei sărbători majore din calendarul ortodox, cu participarea unui preot bulgar, în prezența personalului Ambasadei.

Casa în care a locuit Ștefan Karadzha, erou național și revoluționar bulgar care a luptat pentru eliberarea Bulgariei de sub dominația otomană. Casa acestuia s-a aflat pe strada 24 Ianuarie nr.19-21, însă, din păcate, a dispărut în perioada 2017-2019. Primăria municipiului Tulcea va propune mai multe locaţii pentru amplasarea unui bust ce va fi donat de statul bulgar.

Bustul revoluţionarului bulgar G. S. Rakovski. Monumentul, aflat în Rotonda Personalităților, va beneficia de o cosmetizare, placa din metal urmând a fi schimbată cu una de marmură.

În scopul menținerii unei bune comunicări, municipiul Tulcea va ţine la curent Ambasada Bulgariei cu privire la proiecte care implică monumente sau zone legate de istoria bulgarilor din Dobrogea.

Primăria Tulcea

+ There are no comments

Add yours