Responsabilitatea pentru continuarea grevei este acum exclusiv a sindicatelor din Educație. Guvernul a venit cu o ofertă care răspunde solicitărilor sindicale inițiale. Au fost decise deja majorări salariale consistente, care se aplică începând cu 1 iunie.

  • De aceste majorări vor beneficia 270.000 de angajați din categoria personalului didactic și didactic auxiliar care primesc 1000 de lei brut în plus la salariu și 65.000 de angajați din categoria personalului nedidactic care primesc 400 de lei brut.
  • De menționat că debutanții primesc cea mai mare creștere salarială, de aproape 25%, iar restul profesorilor peste 18%. Vorbim, deci, despre o creștere care este mai mare decât rata inflației și care încearcă să aducă veniturile angajaților din Educație mai aproape de veniturile pe care le merită.
  • Totodată, Guvernul și partidele Coaliției de guvernare s-au angajat ca salariul profesorului debutant să fie adus, prin noua lege a salarizării care va fi gata în următoarele luni, la nivelul salariului mediu brut pe economie.
  • Acest angajament a fost luat în cadrul notei de fundamentare a Ordonanței de Urgență prin care au fost decise majorările de salarii din Educație. De precizat că această modalitate aleasă de asumare a acestui angajament este singura posibilă din punct de vedere juridic, având în vedere că prin Ordonanță de Urgență nu poate fi asumat ceva ce va fi prevăzut într-o lege viitoare, respectiv viitoarea lege a salarizării.
  • Toate aceste aspecte au fost aduse la cunoștința liderilor sindicali.
  • Mai mult, Guvernul, cele trei partide aflate la guvernare și Președinția României s-au angajat public să crească salariile din Educație. Este garanția că un astfel de angajament va fi pus în aplicare.
  • Chiar dacă măsurile au fost refuzate de liderii de sindicat, opinia publică trebuie să știe că acestea sunt cea mai bună soluție dintre cele posibile. Măsurile care au fost aprobate în ședința de Guvern reprezintă maximum posibil acum, fără riscul de a genera un dezechilibru bugetar iremediabil. Impactul total bugetar este de aproximativ 2,17 miliarde lei.
  • Trebuie subliniat că reprezentanții sindicatelor și-au modificat cererile de trei ori în cadrul acestor zile de negocieri, plecând inițial de la o majorare salarială de 15% și ajungând cu solicitarea la 25% majorare salarială, în timpul negocierilor.
  • În momentul de față, cheia pentru depășirea situației din Educație nu se mai află la Guvern, ci la sindicatele din Educație și la toți membrii acestora.
  • De aceea, facem apel către fiecare angajat în parte să pună pe cântar atitudinea și seriozitatea Guvernului, manifestată prin deschiderea maximă la dialog în toate aceste zile, și nu suspiciunile și temerile că angajamentele luate nu vor fi duse la îndeplinire.
  • De observat și faptul că este în creștere numărul profesorilor care își doresc să revină la catedră sau care renunță la grevă și își țin orele.
  • Prelungirea grevei înseamnă decalarea examenelor naționale. Autoritățile au făcut totul pentru ca înscrierile la examene să se poată realiza în această perioadă, dar organizarea propriu-zisă a examenelor ține acum de profesori. Pe care îi rugăm să dea dovadă de responsabilitate.
  • Dascălii trebuie să se întoarcă la catedră, iar procesul de învățământ trebuie dus la bun sfârșit.
  • Trebuie să evităm politizarea grevei. Problemele din Educație au fost acumulate în timp. Depășirea acestor probleme este o misiune a întregii clase politice, care nu pot fi însă rezolvate peste noapte.

Michael Gudu, deputat PNL Tulcea

 

+ There are no comments

Add yours