Încadrările media de tip „eșec sau „succes” sunt și premature și lipsite de substanță. Pe spațiul public au fost vehiculate mai multe informații pe surse despre așa-zise sugestii de măsuri fiscale din partea unor experți ai Comisiei Europene.

  • Haideți să fim serioși, oamenii de la Comisie nu se ocupă cu astfel de scurgeri de informații, așa că ele pot fi încadrate mai degrabă la capitolul „intoxicări cu scop politic”. Niciunul dintre interlocutorii tehnici nu avea interes să dea mediei o asemenea încadrare, așa că ar fi mai bine ca jurnaliștii români să fie mai circumspecți la asemenea informații pe surse.
  • De aceea, nici nu are rost să comentăm aceste ”sugestii” din cel puțin două motive. Unu, pentru că ele nu sunt oficiale și sunt speculate în baza unor informații pe surse, pe care nu se poate pune bază. Doi, pentru că experții de la Bruxelles nu au putere de decizie, acesta fiind atributul președintei Comisiei Europene și comisarilor de resort.
  • Așa cum au arătat chiar lideri ai PSD, rezultatul negocierilor măsurilor fiscal-bugetare va depinde de discuțiile politice pe care le va purta premierul Ciolacu la Bruxelles cu președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen. De abia în acel moment vom putea vorbi despre poziții și rezultate concrete.
  • Negocierile cu Comisia vor depinde și de capacitatea și determinarea guvernării de a urmări reformele asumate prin PNRR.
  • PNL este hotărât să susțină reforma pensiilor speciale, astfel încât această lege să corespundă cu observațiile CCR, dar și cu cerințele Comisiei Europene.
  • Reforma pensiilor speciale este importantă și pentru că de ea depinde trimiterea cererii de plată numărul 3 din PNRR.
  • Dacă e să ne referim, totuși, la măsurile fiscal-bugetare, PNL este de părere că echilibrarea bugetară trebuie țintită, cu prioritate, prin reducerea cheltuielilor bugetare.
  • Acest lucru se poate face prin digitalizare și debirocratizare.
  • Pe de altă parte, creșterea radicală a fiscalității ar duce la închiderea afacerilor și a locurilor de muncă, respectiv la reducerea puterii de cumpărare a românilor. De aceea, PNL pledează pentru moderație și echilibru în această zonă.
  • Trebuie să înțelegem faptul că negocierile se poartă între decidenții puterii executive, respectiv între premierul României și conducerea Comisiei Europene. Mai mult, în toate știrile s-a vorbit despre vizita premierului Ciolacu la Bruxelles, nu și a președintelui Senatului. Nu este foarte clar în aceste condiții de unde vine această agitație privind absența președintelui PNL de la aceste negocieri.
  • Deocamdată PNL nu și-a asumat nicio măsură fiscal-bugetară din simplul motiv că aceste măsuri trebuie discutate cu Comisia Europeană. În funcție de rezultatul discuțiilor, inclusiv tehnice, vom lua în discuție în forurile interne care va fi poziția noastră în privința măsurilor de echilibrare bugetară.

Michael Gudu, deputat PNL Tulcea

+ There are no comments

Add yours