Prim-ministrul Nicolae Ciucă i-a solicitat ministrului Muncii, Marius Budăi, să înceapă de astăzi deja dialogul cu reprezentanții sindicatelor, mai ales cu cei ai educației, dar nu numai, pentru noile grile ale viitoarei legi a salarizării. Deja au fost fixate primele întâlniri.
- De altfel, pe tot parcursul grevei profesorilor, Guvernul a avut o atitudine de deschidere pentru dialogul cu sindicatele din Educație, dar și cu alte părți afectate de acest protest, cum ar fi reprezentanții părinților.
- Amintim aici faptul că în urma discuțiilor purtate chiar din prima zi de grevă, ca urmare a solicitărilor de ordin salarial ale sindicaliștilor, Guvernul a grăbit calendarul viitoarei legi a salarizării unitare, care avea ca termen în PNRR finalul anului și care a fost devansat pentru data de 15 iulie.
- De asemenea, Guvernul a venit în urma discuțiilor cu măsuri concrete care să asigure bani în plus profesorilor până la intrarea în vigoare a noii legi a salarizării. Astfel, 220.000 de persoane vor primi cei 2.500 de lei în două tranșe, 1000 de lei sumă forfetară în iunie 2023 și 1500 de lei în octombrie 2023. Pentru personalul nedidactic vor fi acordate prime de câte 500 de lei în iunie 2023 și 500 de lei în octombrie 2023, o măsură care vizează 55.000 de oameni. În plus, se va acorda un bonus pentru profesorii debutanți și stimulente financiare pentru profesorii care sunt încadrați în unități de învățământ din zone defavorizate.
- Vineri Guvernul a aprobat ordonanța prin care, de luna viitoare, toți angajații bugetari din România ale căror funcții figurau pe Anexa 8 a Legii 153/2017 vor primi salariile din grila respectivă – însemnă o creștere de până la 10% a salariilor de bază pentru 55.000 de angajați în Educație.
- Duminică Guvernul a și pus în transparență decizională ordonanța care prevede toate aceste prime pentru angajații din educație, tocmai pentru a intra în vigoare cât mai repede și ca o dovadă în plus a faptului că Guvernul tratează cu mare seriozitate nevoile reale și așteptările oamenilor care lucrează în sistemul educațional. Cumulat, este un efort de peste 1 miliard de lei: 410 milioane de lei bani europeni din Programul Educație și Ocupare pentru perioada 2021-2027, respectiv 313 milioane lei din bugetul național, care se vor adăuga la cele 300 de milioane de lei de alocate pentru majorarea veniturilor personalului nedidactic din Anexa 8, lucru care s-a întâmplat deja vineri prin OUG. Sunt 273.532 de beneficiari, practic, toți angajații din sistemul de învățământ, care vor primi în mod diferențiat acești bani.
- Din păcate, toate soluțiile prezentate de Guvern au fost respinse de liderii sindicatelor din Educație. Această atitudine nu a fost una tocmai corectă, având în vedere că Guvernul a pus pe masă mai multe variante de soluții pentru depășirea grevei.
- Toate soluțiile prezentate de Guvern au avut la bază calcule și analize din partea ministerului de Finanțe. Practic, Guvernul a prezentat liderilor sindicatelor din Educație măsurile posibile în acest moment, însă toate au fost respinse în termeni categorici și extrem de duri de liderii de sindicat.
- Liderii de sindicat nu au venit cu argumente tehnice rezonabile, deși toți cei de la masa negocierilor au aceleași date bugetare.
- Ce trebuie să înțeleagă toți angajații din Educație și opinia publică în general este că majorarea de salarii cerută de sindicate nu poate fi identificată într-un termen scurt. Niciun Guvern din lume nu ar putea opera o astfel de majorare de salarii.
- Poziția Guvernului a fost că majorarea salariilor din Educație, ca și a tuturor angajaților din sectorul public, ar trebui să fie operată odată cu noua lege a salarizării.
- În acest sens, prim-ministrul Nicolae Ciucă i-a cerut ministrului Muncii să urgenteze Legea salarizării, care trebuia să fie gata la finalul acestui an, astfel încât pe 15 iulie Guvernul să aibă deja noile grile de salarizare din sistemul bugetar.
- Având în vedere că Guvernul a declarat că Învățământul reprezintă o prioritate, dialogul cu sindicatele angajaților din sistemul de stat va începe cu cei din Educație.
- O să vedem zilele acestea cum evoluează acest dialog dintre ministrul Muncii și reprezentanții sindicatelor din Educație. Din păcate, poziția de acum a sindicatelor din Educație nu oferă multe șanse ca situația să fie depășită.
- Pare că se dorește blocarea sistemului cu orice preț pe baza unor nemulțumiri absolut justificate ale profesorilor. Or acest lucru nu este corect și e chiar periculos.
- Nu am văzut în aceste zile niciun gest de compromis din partea negociatorilor, ceea ce este un fapt îngrijorător.
- Acest lucru îi afectează, în primul rând, pe elevii care urmează să susțină examenele. De aceea, apelul nostru este ca sindicatele din Educație să înceteze greva și de a continua negocierile cu Guvernul.
- Dacă apare discuția despre înghețarea anului școlar: Așa cum a anunțat și ministrul Educației, Ligia Deca, nu există această variantă, iar în cazul nefericit în care greva se prelungește, atunci va fi prelungit și anul școlar. În ceea ce privește înscrierile pentru bacalaureat, ministrul Educației a precizat că există timpul necesar pentru a se realiza aceste înscrieri și dacă va fi nevoie, înscrierile vor fi prelungite.
Michael Gudu, deputat PNL Tulcea
+ There are no comments
Add yours