Modificările din PNRR din domeniul educației reprezintă doar ajustări de ținte și jaloane, care să corespundă mai bine cu proiectele depuse deja și cu nevoile reale identificate în teritoriu. Nu există tăieri arbitrare, ci doar câteva propuneri de modificări care au survenit în urma unor analize recente. Indicatorii ajustați, precum numărul laboratoarelor de informatică sau serviciile de educație timpurie, au fost recalibrate pentru a se potrivi mai bine cu proiectele depuse și nevoile reale. De asemenea, se urmărește corectarea unor erori materiale, alinierea la noile legi ale Învățământului dar și ca fondurile să fie utilizate cât mai eficient, acolo unde chiar sunt necesare.
- Laboratoarele de informatică: în urma apelului de proiecte, a reieșit mai clar că nevoia locală a fost mai mică decât estimarea inițială a Ministerului Educației. Unul dintre motivele pentru care acest lucru s-a întâmplat este că școlile au beneficiat de multiple finanțări în perioada pandemiei pentru asigurarea necesarului de echipamente IT.
- Microbuzele școlare: inițial s-a estimat achiziția a 3.200 de microbuze mici, cu 8+1 locuri. După discuții cu autoritățile locale, s-a aflat că e nevoie de microbuze mai mari, de 16+1 locuri sau mai mult. Prin urmare, costurile autovehiculelor de transport au fost cel puțin duble față de estimarea inițială. Cu toate acestea, trebuie să menționăm că, în ultimul an, Ministerul Educației a făcut demersuri pentru a identifica finanțări care să ajute cât mai mulți elevi, iar bugetul inițial de 200 de milioane de euro a fost crescut cu 50 de milioane de euro suplimentare, plus 7 milioane de euro cofinanțarea consiliilor județene.
- Programul de reducere a abandonului școlar: aici grantul pentru școli a fost mărit de la 200.000 la 300.000 de euro de la runda I la runda II, pentru ca unitățile de învățământ beneficiare să-și poată îndeplini activitățile din proiecte. În prima rundă, s-au primit 1.409 proiecte și în a doua doar 693, deși termenul a fost prelungit de două ori. Pentru a continua demersurile de combatere a abandonului școlar, Ministerul Educației va relansa runda a II-a a PNRAS după finalizarea evaluării proiectelor depuse din sesiunea iunie-iulie 2023 și va lansa un apel de proiecte dedicat școlilor mici, sub 40 de elevi la gimnaziu.
Michael Gudu, deputat PNL Tulcea
+ There are no comments
Add yours