ITI, gazdă a celei de-a doua reuniuni a Comitetului de Monitorizare pentru POCU

Marți, 21 mai, la Tulcea, a avut loc cea de-a doua reuniune ordinară a Comitetului de Monitorizare  pentru  Programul Operaţional Capital Uman (CM POCU) din anul 2019.

Întâlnirea a reunit reprezentanţi din instituţii, ONG-uri, fundaţii, asociaţii şi ministere relevante pentru implementarea POCU la nivel naţional şi s-a bucurat de prezenţa doamnei Cendrine de Buggenoms, reprezentantul Comisiei Europene, şeful unităţii geografice România şi Bulgaria din Direcția Generală Ocupare, Afaceri Sociale şi  Incluziunea doamnei  Mihaela  Toader, secretar de stat în Ministerul Fondurilor Europene, precum şi a domnului Vladimir Rovinţescu, director general al Direcţiei Generale Programe Europene Capital Uman, preşedintele CM POCU.

Mihaela Toader- secretar de stat„În anul 2018, alături de beneficiari și partenerii locali, Autoritatea de Management a făcut progrese semnificative în ceea ce privește implementarea fizică și financiară a programului. Dar, dincolo de tot ceea ce am făcut, avem în fața noastră o serie de provocări în domenii extrem de importante pentru cetățenii României, cum ar fi educația și incluziunea socială, provocări cărora ministerele responsabile trebuie să le găsească soluțiile optime, iar MFE sursele de finanțare din fonduri europene. Contăm pe contribuția concretă a tuturor actorilor publici și privați, astfel încât la sfârșitul anului 2019 să obținem atât rezultate palpabile pentru cetățeni, cât și țintele financiare propuse”.

Reuniunea și-a propus și a reușit să facă o radiografie detaliată a progreselor înregistrate anul trecut de echipa care gestionează implementarea POCU şi a analizat stadiul atingerii indicatorilor prevăzuţi în cadrul de performanţă, cifrele obținute în anul 2018 fiind sugestive în acest sens. De asemenea, au fost prezentate şi dezbătute principalele modalităţi care pot conduce la o mai bună eficientizare a procesului de implementare, în paralel cu fluidizarea plăţilor către beneficiari. Un loc deosebit în cadrul reuniunii a fost acordat  prezentării contribuției  POCU la Strategia de Dezvoltare Durabilă Integrată a Deltei Dunării. Materialul sintetic a fost expus de reprezentanții ADI ITI Delta Dunării, Violeta Munteanu și Valentin Ifrim. A fost și momentul în care voci din rândul participanților la reuniunea CM POCU au subliniat importanța Instrumentului Teritorial de Investiții în angrenajul puterii de absorbție a fondurilor europene.

În acest context, reprezentantul Comisiei Europene, Cendrine de Buggenoms a ținut să evidențieze rolul esențial al echipei de experți ADI ITI, aportul pe care aceasta trebuie să-l aducă, alături de beneficiari, în identificarea și implementarea proiectelor.

N.A.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here