Brăilenii discută subiectul prin presa locală de vreo lună înainte de inaugurarea Podului peste Dunăre de la… Smârdan, din 6 iulie a.c. La noi, tăcere până miercuri, în “extraordinara” ședință de Consiliu Județean, când președintele Horia Teodorescu  a anunțat intenția de a iniția un proiect de hotărâre cu propunerea tulcenilor de denumire a podului.

Pe malul celălalt al Dunării, brăilenii nici nu concep altă denumire decât Podul Brăila sau Podul de la Brăila, cele mai auzite propuneri. Alte propuneri de-ale brăilenilor, conform unui sondaj al publicației Obiectiv- Vocea Brăilei: Podul Danubius, Poarta Dobrogei, Podul Speranței, Podul „P. Istrati”, Podul Unirii, Podul Ibrail, Podul Prieteniei, Podul „Mircea cel Bătrân”,  Podul Soarelui. În folclorul local  Podul lui Tudose este cea mai invocată denumire, brăilenii fiind convinși că dacă nu era europarlamentarul Mihai Tudose, premier la acea vreme, să semneze contractul, podul nu se mai făcea. Părerea lor!

La Tulcea, cum stă situația de fapt “cu podul” este cam…altfel. Și cum spunea și președintele Horia Teodorescu pe pod, la inaugurarea din 6 iulie: “Începuturile au fost cele mai grele. Anul în care am știut că podul va deveni realitate a fost 2014, a fost anul în care a fost asigurată finanțarea pentru această investiție (prin ITI am asigurat 75% din valoarea lucrărilor, aproximativ 350 milioane de euro acordați României prin Programul Operațional de Infrastructură Mare). A fost un drum lung, de la introducerea în Masterplanul de Transport al României, la inițierea în strategia ITI a acestui pod, cu toate dificultățile din acea vreme, la asigurarea drumurilor către pod și până la clarificarea tuturor nelămuririlor autorităților europene, care nu erau convinse că podul nu este un moft, ci o investiție necesară dobrogenilor. A fost o luptă continuă, cu determinare, fără de care astăzi nu eram aici, eram tot pe un bac să ne îndreptăm spre Brăila. Ceea ce am făcut eu în ultimii 8 ani pentru realizarea acestui pod a fost, de fapt, răspunsul la strigătul și la dorința tulcenilor de a avea această investiție, de a ne lega de țară“. Din păcate, atunci, la inaugurare, reprezentatul Tulcei, Horia Teodorescu nu a fost invitat la pupitru, să spună două—trei vorbe. Nu a avut loc!

Horia Teodorescu nu a precizat când dar, cel mai probabil, la proxima ședință de Consiliu Județean va veni cu acest proiect de hotărâre cu propunerea de denumire a podului. Care hotărâre odată adoptată să fie înaintată organelor competente să ia decizia CEA MAI BUNĂ.

N.A.

+ There are no comments

Add yours