Subiectul contractării unui împrumut consistent, necesar  pentru a porni scoaterea Tulcei din subdezvoltare, cu care a venit în ședința extraordinară de vineri, i-a dat ocazia primarului Ștefan Ilie să arate că nu-i venit cu pluta de la sat la oraș. Și el dar și consultantul financiar Valentin Miron, adus special în ședință,  au întors pe toate fețele necesitatea aprobării contractării unei finanțări  interne/externe în valoare de maximum  127.473.770 lei pentru ca municipalitatea să demareze/continuie proiecte angajate în strategia de dezvoltare a municipiului.

În principal, consultantul Valentin Miron a explicat de ce este mai avantajos un împrumut decât angajarea acelorași cheltuieli doar din bugetul propriu. Iar gradul de îndatorare al primăriei, condiție obligatorie de acordare de împrumuturi, cu mult sub 30%, îi permite. În condițiile în care, conform unui principiu american, pentru un obiectiv finanțat acum să contribuie și generațiile viitoare pe parcursul unui anumit orizont de timp, așa încât investițiile realizate să nu fie puse în cârca cetățeanului de astăzi, investiții realizate fără majorarea de taxe și impozite. Iar împrumutul să poată fi rambursat într-un interval de timp de 12-15 ani la o dobândă Robor sub 2%. Astfel încât, până la achitarea împrumutului, din bugetul propriu să mai rămână bani destui  și pentru alte nevoi curente ale comunității. Destul de convingător. În cele din urmă, proiectul de hotărâre cu împrumutul a trecut. Consilierii social-democrați s-au abținut.

 

 

                         Similitudini, ceva?  Acum 11 luni în urmă

Sub titlul “Toată artileria grea pe Hogea”- articol din iulie, anul trecut: “Salve după salve în Consiliul local municipal de joi, 30 iulie 2020. Proiectul de împrumut de la BERD inițiat de Hogea, de 14 milioane de euro, pentru  construire parcare supraetajată (320 delocuri), reabilitare și întreținere străzi și reabilitare Colegiul Spiru Haret, în orașul “de pe brațul Sfântu Gheorghe”, a fost bombardat din ambele părți: și din partea consilierilor PSD, și din partea consilierilor PNL. În esență, precontractul de finanțare cu BERD, altfel o realizare în alt context, acum a fost catalogat ca proiect electoral menit să-i aducă punctaj inițiatorului. Cu excepția lui Șacu, liberalul care a votat pentru, toți ceilalți consilieri  prezenți la ședință au votat împotrivă.Băncile românești nu mai percep niciun comision, acum. BERD, însă, percepe o dobândă între 1,50%-2%, un comision de acordare de 0,50%-1% din valoarea creditului, dar și un comision de angajament 0% pe an pentru o perioadă de 90 de zile de la semnarea Acordului de Împrumut, un  fel de pleașcă la municipiu, cum s-ar zice. Împrumutul, așa cum a fost el dezbătut, atât de consilierii PSD, cât și de consilierii PNL, este inoportun. În sensul că nu este corect ca acum în pragul alegerilor locale, noul Consiliu local care va veni să se trezească cu o “grea moștenire” pe care să o impute mereu vechiului CL. Pe capitole și obiective de finanțare și Andaluzia Luca și Claudia Frandeș l-au desființat pe Hogea cu pre acordul lui de finanțare emis de BERD. Și cum era de așteptat după discuțiile furtunoase, Pre acordul cu BERD a căzut la vot. Cu un singur vot favorabil, acordat consilierul Lică Șacu, de la PNL; ca unul care știe cum e cu băncile astea și cum acordă ele împrumuturile!

                    Consilierii social-democrați, cuminți ca niciodată

De ce nu a trecut, atunci, împrumutul lui Hogea, dincolo de proxima campanie electorală? Pentru că nu a știut să-l explice! Acum, în fața unui împrumut de circa 25 milioane de euro, opoziția nu a avut niciun fel de argument contra proiectului primarului Ștefan Ilie. Nu am mai văzut niciodată consilieri atât de cuminți, ochi și urechi la “cursul de administrație publică locală” al edilului, cu argumentație și pe împrumut, și pe garaje, și pe pescuit pe Ciuperca, și pe Energoterm, și pe reparații străzi, și pe tot ce implică viața de oraș pe care ne-o dorim.

 

 

 

 

 

“Au trecut două exerciții financiare ale Uniunii Europene, când Tulcea a avut șansa de a atrage fonduri pentru finanțări prin ITI Delta Dunării. Din păcate, nu a cerut astfel de finanțări. Eu am lăsat la Luncavița 12 milioane de euro, finanțare proiecte cu fonduri europene. Tulcea a reușit să atragă doar 200.000 de euro. Asta-i realitatea!”- declara Ștefan Ilie, vineri, în Consiliul local.

 

Și, spre liniștea consilierului Marin Cezar (PSD) care nu poate dormi noaptea de grija celor 5 garaje care vor fi demolate (doar) cu 1 milion de lei alocați, primarul Ștefan Ilie l-a asigurat că “după primirea notificării și în termen de două luni după demolare, în locul garajelor demolate se vor amenaja parcări pentru cei din zonă; deocamdată, parcări plane”.

Energoterm are zilele numărate, spunea primarul. CAF-ul va mai funcționa până la finele acestui an, după care, treptat, actualele puncte termice se vor transforma în centrale termice de cartier. Din sală, directorul Răzvan Teodoru al Energoterm preciza că se mai primesc cereri de debranșare până la 15 iunie a.c. și deja la acest moment sunt aproape 900 de cereri primite.

Ca niciodată, un primar la municipiu a fost ascultat cu atâta atenție într-o ședință de Consiliu local, de o oră și jumătate. Cu răspunsuri pertinente la orice întrebare despre problemele acute ale orașului și, mai ales, despre soluții!

N.A.

 

+ There are no comments

Add yours