Fumul alb nu a ieșit. Mult așteptata de către tulceni a OUG pentru completarea Legii 92/2007 a serviciilor de transport public local, nu a mai  fost inclusă pe ordinea de zi a ședinței de astăzi a Guvernului; care să dea posibilitatea STP, în situații imprevizibile și de urgență, cum a fost incendiul din 12 ianuarie, să folosească autobuzele primite în ajutor, din alte municipii. Din lipsa unui aviz consultativ, necesar promovării OUG pe ordinea de zi.
Primarul Constantin Hogea, după ședința de Guvern: “Asta e. Urgența tulcenilor, se pare că nu este și urgența Guvernului, prin urmare suntem în situația să ne descurcăm cum putem, cu aceleași mijloace care au scăpat din foc și să ne uităm, neputincioși, la autobuzele venite în ajutor, cum stau aliniate în parc, nefolosite. Pentru că nu s-a găsit timp de obținere a unui aviz consultativ pentru proiectul de OUG. Nu ne rămâne decât să sperăm că avizul respectiv să fie obținut în zilele următoare astfel încât Ordonanța să fie adoptată în proxima ședință de Guvern.Dacă totul ar fi fost Ok, cum ne-a promis și domnul senator de Tulcea și ministru de Finanțe, Eugen Teodorovici, toate cele 13 autobuze venite în ajutor din țară, ar fi ieșit pe traseu, de luni.
Solidari cu tulcenii. Cum s-a aflat de incendiul devastator de la Transport Public Tulcea, mai multe municipii din țară s-au oferit imediat să ajute cu autobuze, cu titlu gratuit. Bucureștiul a trimis la Tulcea 5 autobuze, Sibiu, Alba Iulia, Buzău și Giurgiu câte două, de asemenea, municipiul Zalău a trimis un microbuz. Un gest extraordinar de solidaritate, însă, din păcate, autobuzele nu au putut fi folosite din cauza unei legi care nu prevede astfel de situație, cum s-a întâmplat la Tulcea. Guvernul ar fi putut face “reparația” necesară la lege, astăzi, dar nu a făcut-o. Din lipsa unui aviz, și acela consultativ!
Împrumutatul ține doar 6 luni. Hogea: “Împrumutatul, și noi beneficiem de un gest de solidaritate rar întâlnit, ține 6 luni după care suntem în mai multe variante. Fie să facem noi, primăria, un leasing pentru că Transport Public nu poate deoarece are niște probleme cu ANAF-ul. Apoi să vedem cât de urgent se poate rezolva problema cu proiectul european, cu autobuzele electrice, 20 la număr. Legislația spune că indiferent câte autobuze achiziționezi, o treime să fie electrice sau hibride. Oricum, avem 6 luni la dispoziție să găsim noi soluții. Practic, în 2-3 săptămâni trebuie să vedem încotro o luăm după aceste 6 luni, termen de grație. Mai avem și o solicitare la Guvern, din fondul de rezervă și dacă Guvernul ne miluiește, poate constitui o bază de discuții pentru un leasing, pe care, repet, doar primăria îl poate face. Prin urmare, avem 2-3 variante de lucru și sper să nu fim în situația de a rămâne fără niciuna”- declară primarul municipiului.

Nicolae ADĂMIȚĂ

+ There are no comments

Add yours