Ordinul de Protecție Provizoriu – măsură de protecție a victimelor violenței domestice și implementarea unui proiect de achiziție a unei ambarcațiuni moderne – au fost subiectele expuse de șeful IPJ, comisar șef Daniel Grădinaru și comisar Simona Sabangeanu, în conferința de presă de miercuri, 27 februarie.
Astfel, de la 28 decembrie 2018, poliţiştii care intervin la cazuri de violență domestică pot emite, după analizarea situației pe baza unui formular de evaluare a riscului, un ordin de protecţie provizoriu, valabil 5 zile, astfel încât victima nu va mai fi nevoită să aştepte unul emis de judecător. În această perioadă au fost emise 35 de Ordine, din care 19 în mediul urban și 16 în mediul rural. Ordinul de protecție provizoriu se emite de către polițiștii care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violență domestică, în scopul diminuării acestui risc.( Lg 174/13.07.2018 și OMAI 146/2578/2018). În cadrul intervențiilor, polițiștii pot lua măsuri pentru separarea victimei de agresor și pot realiza orice alte demersuri necesare eliminării riscurilor imediate. Ei observă și adresează întrebări cu privire la starea fizică a persoanelor implicate și, dacă se impune, solicită intervenția echipelor medicale. Informează atât victima, cât și agresorul, cu privire la drepturile și obligațiile lor și măsurile ce vor fi dispuse în urma evaluării situației de fapt.
Față de agresor, polițistul, prin ordinul de protecție provizoriu, poate dispune și alte obligații sau interdicții, și anume: păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, față de membrii familiei acesteia, față de resedință, locul de muncă sau unitatea de învățământ a persoanei protejate sau, dacă este cazul, predarea către poliție a armelor deținute de acesta.
Ambarcațiune de intervenție achiziționată cu fonduri europene
Proiectul „Accesul la serviciile de bază în Delta Dunării prin modernizarea serviciilor de securititate și siguranță la nivel de teritoriu FLAG” va asigura un management eficient al misiunilor specifice de intervenție, prevenție și protecție pentru evitarea unor perturbări semnificative ale activităților socio-economice din cele 8 comunități ale teritoriului Flag Delta Dunării, orașul Sulina și comunele Ceatalchioi, Pardina, Chilia Veche, C.A. Rosetti, Maliuc, Crișan și Sfântu Gheorghe. Proiectul privind achiziționarea ambarcațiunii, pentru care s-a semnat contractul de finanțare ,este în valoare de 793.175 lei, ambarcațiunea va fi una de ultimă generație, de 250 CP, echipată cu sonar, radar. Cel mai probabil, la finele lunii mai a.c. ambarcațiunea va intra în dotarea Inspectoratului.
N.A.
+ There are no comments
Add yours