S-au duelat, trei ore, în taxe și impozite

Ultima ședință pe acest an a consilierilor locali municipali a avut un singur proiect de hotărâre care a scos la bătaie artileria grea din cele două tabere, a consilierilor social-democrați și a liberalilor: taxele și impozitele pe 2019, taxa de habitat. Nici de această dată, liberalii nu au reușit să se impună cu amendamentele care au vizat, expres, reducerea taxelor și impozitelor locale pe 2019. Amendamente pe care, primarul Constantin Hogea,  nu s-a putut abține să nu le catalogheze drept “populism ieftin”, fără a avea la bază niște calcule economice, cifre din care să reiasă că bugetul local nu este pus în pericol.După calculele lui Dorin Țiu (PSD) impactul ar fi de 3 milioane de lei la bugetul local,dacă amendamentele ar fi aprobate, ceea ce ar fi pus sub semnul întrebării unele investiții viitoare. În altă ordine de idei, privind taxa de habitat, la propunerea consilierilor PSD, aceasta nu s-a mărit față de anul trecut, iar impozitul pe clădiri nerezidențiale a fost diminuat. Prin urmare, taxa de habitat va fi în 2019 la fel ca în 2018, de 125 lei/an/persoană, iar impozitul pe clădiri nerezidențiale ale persoanelor juridice va scădea de la 1,2% la 1,1%. Lucru discutat în urmă cu câteva zile de către consilierii PSD, la cererea IMM-urilor, într-o dezbatere publică, avizat în comisia economică și adoptat în ședința CL de joi, 20 decembrie.

“Populismul nu e o soluție viabilă”

 Andaluzia Luca, lider grup consilieri PSD și viceprimar: “Față de cât propunea PDL în 2015, adică 1,5%, credem că scăderea la 1,1% reprezintă un real avantaj pentru persoanele juridice plătitoare. Suntem în decembrie 2018 și, dacă nu ne înșeală calendarul, ar mai fi cam un an și jumătate până la alegerile locale. E suficient timp pentru ca politicienii să-și poată construi programe și proiecte prin care să vă convingă pe dumneavoastră, alegătorii. Și pe care, ulterior, să le și respecte. Sau mai există, desigur, varianta obstrucției, a planurilor făcute pe genunchi și a fanfaronadei premature. Politica nu este o știință exactă, evident, dar administrația publică ar trebui să fie destul de apropiată de o știință exactă, dacă n-ar fi parazitată, din ce în ce mai des, de populism gratuit. Se agită, zilele acestea, ideea reducerii taxelor locale în municipiul Tulcea. E o idee bună, în general, cu priză la public. Toți am dori să plătim impozite mai mici sau deloc. Doar că nu este posibil mereu. O administrație are nevoie de bani pentru a satisface nevoile cetățenilor și pentru a menține lucrurile în funcțiune, iar acești bani nu pică din cer. Sunt colectați din taxe și impozite. Consilierii municipali ai PSD nu și-au propus să mărească taxele locale în Tulcea, deși se pare că acesta este trendul. În Luncavița, de exemplu, taxele vor crește de anul viitor cu 10%. Am înțeles că nici primarul localității nu prea mai suportă această stare de lucruri și ar vrea să se mute, din 2020, în Tulcea, că-s taxe mai mici. Suntem, ca municipiu reședință de județ, doar o familie mai mare, cu exact aceleași probleme pe care le are orice familie în ziua de azi. Taxele locale nu cresc anul acesta și sperăm să nu crească nici anul viitor și nici în ceilalți ani care urmează. Dar nici nu pot scădea pentru că unii au alegeri interne în partidele din care fac parte. Demagogia și populismul nu sunt instrumete ale unei gospodăriri responsabile. Dacă astăzi proiectul de buget al municipiului Tulcea nu va fi adoptat ca urmare a boicotului PDL, vom ști că demagogia și populismul au încă prea mulți adepți pentru a putea spera că vom scăpa curând de ele. Dar, cândva, vom scăpa, căci nu sunt soluții pe termen lung”- a declarat Andaluzia Luca.

La vot, amendamentele propuse de consilierii liberali prin vocea Claudiei Frandeș au picat, din păcate fiind votate doar de, evident, consilierii liberali. Propunerea consilierilor PSD prin vocea Andaluziei Luca a trecut, evident, votată de alianța majoritară.

N.A.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here