Prefectura a organizat vineri o masă rotundă la sala Mihail Kogălniceanu, taman unde există cea mai rotundă masă din municipiu, special concepută pentru dezbateri importante gen “mese rotunde”. Consecvent ideii de prezență constantă în mijlocul comunităților, agenților economici și al administrațiilor locale, prefectul Dan Munteanu a organizat vineri dezbaterea “Impactul contextului geopolitic actual asupra turismului și pescuitului în Delta Dunării”. În principal să se poarte discuții despre modul în care conflictul armat  în desfășurare la granița județului nostru a afectat aspectele social-economice ale comunităților, infrastructura și comunicațiile (turismul, pescuitul, navigația, intervenția serviciilor de urgență, implementarea măsurilor operaționale de protecție a populației, despre măsuri de evaluare a impactului și identificarea mecanismelor de abordare a acestuia în contextul actual).

Împrejurul mesei și în sală au fost adunați operatori în turism, pescuit și acvacultură, primari din localitățile deltaice cele mai afectate de războiul de dincolo de Dunăre, să-și spună oful, totodată să aducă și propuneri de soluții la atenuarea pagubelor indirecte suferite de pe urma acestui război. Ca și rândul trecut de acum 2 ani când o dezbatere similară s-a desfășurat la Teatrul Jean Bart, nici de această dată cei chemați nu au plecat mai mulțumiți, de fapt, au plecat la fel de sceptici că autoritățile centrale vor prelua și rezolva măcar parțial din problemele ridicate de ei.

 

 

De fapt, Prefectura a dorit să afle, punctual, cum au fost afectate turismul, pescuitul, de războiul de la granițe, pentru a vedea ce s-ar putea întreprinde pentru atenuarea pagubelor. În realitate, toți  invitații la cuvânt au venit cu discursuri interminabile despre viața în deltă încă de dinainte de războiul din Ucraina. Iar deviațiile de la tematica supusă dezbaterii l-au exasperat pe prefect care aproape a pierdut controlul medierii., Iar frecventele rugăminți ale prefectului de revenire la subiect aproape că l-au făcut să explodeze pe guvernatorul RBDD care nu se mai oprea din teoria deltei.

             Oamenii deltei, cu problemele lor dar “pe lângă subiect”

                                  Doi edili cu războiul lor la marginea satului

“Dacă în războiul de la nord de Dunăre nu putem interveni, măcar derapajele interne trebuie descoperite la timp și împiedicate. Nu putem permite ca oamenii noștri să fie mereu victimele unor legi <făcute din pix>” (Eugen Ion- primar Jurilovca). Ce-o fi vrut oare să zică? Mai clar a fost Vitali Finoghen- primarul de Sarichioi: Noi avem războiul nostru în Poligonul Babadag. Se trage până la 1 noaptea. Mai dormi dacă poți”.

Două ore pentru aproape…nimic concret.  Din problemele reținute de prefect pentru transmitere către autoritățile centrale: identificarea modalităților prin care să fie acordate compensații financiare agenților economici care desfășoară activități în turism și pescuit în contextul conflictului aflat în desfășurare la granița județului Tulcea, clarificarea situațiilor de ordin juridic care să permită asigurarea resursei financiare pentru amenajarea drumului Tulcea-Chilia Veche și Periprava- Sulina, problema semnalului GSM în delta, problema mesajelor RO-Alert care trebuie rediscutată.

A rămas ca peste o săptămână o comisie să analizeze la Prefectură problemele și soluțiile propuse în dezbaterea de vineri, pe care să le centralizeze și să le transmită instituțiilor competente de la București. Se putea, lesne, și fără o ședință de două ore.

N.A.

+ There are no comments

Add yours