Ansamblul „Kozaciok”din Bălcăuți, câștigător al Trofeului Festivalului „Serbările Deltei”

Festivalul Minorităților Naționale „Serbările Deltei” a fost organizat în acest an – în premieră – de Primăria Tulcea, Consiliul Local Tulcea, Ansamblul Artistic Profesionist „Baladele Deltei”, Primăria Sulina, Consiliul Local Sulina și Casa de Cultură Sulina, în parteneriat cu Ministerul Culturii și Identității Naționale.

Pe 5 și 6 iunie, în Tulcea au avut loc spectacole ale ansamblurilor invitate. În prima zi, după evoluția copiilor din Ansamblul „Dorulețul”, primarul municipiului, Constantin Hogea, și managerul Ansamblului Artistic Profesionist „Baladele Deltei”, Ștefan Coman, au deschis festivalul, iar spectatorii au putut admira pe scena din Piața Civică ansambluri ale organizațiilor minorităților naționale din municipiul și județul Tulcea: Ansamblul „Narenler”, Uniunea Democrată a Tătarilor Turcă-Musulmani din România- Filiala Tulcea, Ansamblul „Chave Zurale”, Partida Romilor Pro Europa Tulcea,  Grupul de cântece și dansuri bulgărești „Asiga” din  Lunca, Ansamblul „Tuna”, Uniunea Democrată Turcă din România- Filiala Tulcea, Ansamblul „Molodțî”, Comunitatea Rușilor Lipoveni din România – Filiala Tulcea, Ansamblul „Odyssea”, Asociaţia Comunităţii Tinerilor Eleni din Tulcea, Ansamblul „Hilia peristeria”, Uniunea Elenă din România- Filiala Tulcea.

Festivalul a continuat a doua zi, 6 iunie, cu colocviul „Patrimoniul material – modalități de salvgardare și promovare”, organizatorii propunând temele „Patrimoniu cultural imaterial – legislație națională și internațională” și „Modalități de salvgardare și promovare a patrimoniului imaterial din România”.

Joi seara, tot în Piața Civică a fost programat un alt spectacol, deschis tot de Ansamblul Folcloric pentru Copii „Dorulețul”, de data aceasta pentru formațiile sosite din țară: Ansamblul „Bosilce„ (Târgoviște) al Comunității Bulgarilor, Asociația Culturală Formația de dansuri „Pipacsok” – maghiari Cristuru Secuiesc, Grupul „Di nuovo insieme” al Asociației Italienilor din România (Iași), Ansamblul „Canlar” (Cobadin, Constanța) al Uniunii Democrate a Tătarilor Turco – Musulmani din România, Grupul „Dobrogeanca” al Casei de Cultură din Sulina, Ansamblul „Kozaciok” (Bălcăuți, Suceava) al Uniunii Ucrainenilor din România, Ansamblul „Dunav” (Svinița, Mehedinți) al Uniunii Sârbilor din România, Trupa „Hora” de dansuri israeliene și tradiționale, Federația Comunităților Evreiești din România.

A fost cumva „prefața” concursului care urma să se desfășoare o zi mai târziu pe scena amplasată în dreptul fostului Palat al Comisiei Europene a Dunării din Sulina, ansamblurilor înscrise în competiție adăugându-li-se „Artemis”, al Comunității Elene din Sulina, precum și grupurile vocale „Vostok” al Comunității Rușilor-Lipoveni Sulina, respectiv „Perva Zora”, al Uniunii Ucrainenilor din Sulina. Evoluțiile participanților, comparabile și de o mare calitate artistică, au îngreunat jurizarea.

Rezultatul deliberărilor:

Secțiunea Ansambluri de dansuri

Trofeul Festivalului       Ansamblul „Kozaciok”, Uniunea Ucrainenilor din Bălcăuți (județul Suceava).

Premiul I                             Ansamblul „Bosilce” al Asociației „Zaedno” a bulgarilor din Târgoviște.

Premiul al II-lea              Ansamblul „Dunav” al Uniunii Sârbilor din România, Svinița (Mehedinți).

Premiul al III-lea                        Ansamblul „Artemis” al Comunității Elene din Sulina.

Premiul pentru cel mai bun spectacol muzical – coregrafic: Ansamblul „Dobrogeanca” al Casei de Cultură din Sulina.

Premiul special pentru prezență scenică: Ansamblul „Di Nuovo Insieme” (Iași) al Asociației Italienilor din România.

Premiul special pentru promovarea tradițiilor locale: Ansamblul „Pipacsok” al Asociației Culturale Formația de Dansuri Pipacsok, Cristuru Secuiesc (Harghita).

Premiul special al juriului: Ansamblul de cântece şi dansuri tradiționale meglenoromâne „Altona”, Cerna (Tulcea).

Premiul special pentru păstrarea tradiției: Ansamblul „Canlar” al Uniunii Democrate a Tătarilor Turc0 – Musulmani din Cobadin (Constanța).

Premiul special pentru originalitate: Ansamblul „Hora” al Federației Comunităților Evreiești din România.

Premiul pentru popularitate: Ansamblul „Chave Zurale” al Partidei Romilor „Pro Europa” Isaccea (Tulcea).

Premiul special al Casei de Cultură Sulina: Ansamblul „Tuna” al Uniunii Democrate Turce, Filiala Tulcea.

Secțiunea Grupuri vocale

Premiul I     Ansamblul „Perva Zora” al Uniunii Ucrainenilor din Sulina.

Premiul I     Ansamblul „Vostok” al Comunității Rușilor-Lipoveni Sulina.

Sâmbătă, pe faleza Sulinei, ansamblurile au participat la Parada portului popular, apoi, pe scenă, au sărbătorit prin cântec și dans, bucurându-se de distincții și de aplauze în timpul Festivității de premiere.

N.A.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here