Cu ocazia Zilei Europene a Prevenirii Traficului de Persoane, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Tulcea-Biroul Siguranță Școlară și Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității, au desfășurat în această săptămână mai multe activități la școlile din municipiul Tulcea în cadrul Campania ,,Libertatea nu are preț” în vederea conștientizării tinerilor cu privire la pericolele existente în societate. Astfel, elevilor le-au fost explicați termenii esențiali și transmise recomanădile preventive ale polițiștilor.
Exploatarea sexuală a femeilor și nu numai, este în continuare una dintre cele mai cunoscute și întâlnite forme de exploatare în rândul victimelor traficului de persoane. Cererea pentru servicii sexuale reprezintă ,,motorul” criminalității în cazul traficului de persoane. Diminuarea cererii de servicii sexuale prin măsuri eficiente de prevenire și combatere ar reduce motivația traficanților și oportunitatea declanșării demersului infracțional.
METODA LOVERBOY. Loverboy este una dintre cele mai utilizate metode ale traficanților de persoane, prin care se urmărește exploatarea victimelor. Recrutorii intră în cercul de prieteni al victimei sau în contact direct cu aceasta, îi câștigă încrederea oferindu-i o variantă ,,mai bună” a vieții, reușind să satisfacă necesitățile acesteia și folosind tactici manipulative, ajungând să dețină controlul total asupra ei. Loverboy-ul mizează pe vulnerabilitatea victimei, o manipulează, astfel încât fata ajunge să creadă că nu poate trăi fără el. Uneori, aceste tinere reușesc să iasă singure din trafic, însă, de multe ori, iubirea pentru agresor rămâne.
Perioada de refacere este lungă și, fără ajutorul specialiștilor, acest lucru este aproape imposibil. În general, victimele traficului de persoane exploatate prin cerșetorie sunt persoane vulnerabile: minori, femei, persoane vârstnice sau cu dizabilități.
Comunicat IPJ
+ There are no comments
Add yours