Dublă aniversare la Centrul Muzeal Ecoturistic Delta Dunării

Joi, 26 septembrie, vicepreședintele Consiliului Județean, Dumitru Mergeani a participat, la Casa Avramide, la evenimentul organizat cu prilejul aniversării a 55 de ani de la înființarea Muzeului Deltei Dunării și a 10 ani de la deschiderea Centrului Muzeal Ecoturistic Delta Dunării. Gazdele manifestării au fost managerul Institutului de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion“, Sorin Ailincăi și șef serviciu Centrul Muzeal Eco-Turistic Delta Dunării, Cristina Dinu, invitați de onoare fiind academicianul Dumitru Murariu, director al Institutului de Biologie al Academiei Române, prof. Ileana Crăciun, specialist muzeograf în Științele Naturii, membri ai Consiliului Științific al ICEM.

„Este o onoare pentru noi să sărbătorim 55 de ani de la înființarea acestei instituții și nu știu dacă este întâmplare sau noroc că ne aflăm exact în aceleași camere în care Gavrilă Simion înființa acum cinci decenii și jumătate Muzeul Delta Dunării(…) Vă felicit pe toți care faceți parte din frumoasa echipă a Institutului de Cercetări Eco Muzeale pentru aniversările de astăzi și să vă urez mult succes în activitatea viitoare“- a declarat vicepreședintele Dumitru Mergeani.

Octavian Motoc: „Am fost foarte onorat, astăzi, ca, împreună cu colegele mele Suzana Mihailov și Lucica Costache, să ne numărăm printre invitații unui eveniment important găzduit de Casa Avramide, aniversarea a 55 de ani de existență a Muzeului Deltei Dunării și a 10 ani de la deschiderea Centrului Muzeal Ecoturistic Delta Dunării!
Am fost prezenți toți cei care am contribuit, într-un fel sau altul, de la schițarea ideii, până la concretizarea actualului edificiu ce găzduiește Acvariul, fiind prezentată, secvențial, povestea unui proiect de succes: începând cu fosta echipa de la Consiliul Județean care a scris și implementat proiectul, cu cercetătorii și angajații ICEM, care s-au implicat în creionarea detaliilor tehnice, cu arhitecții care au optimizat amplasamentele diverselor obiecte in clădire, cu reprezentanții ICPDD care au oferit consultanță de piscicultură și ihtiologie, cu oameni cooptați din diverse domenii pentru a sprijini transformarea acestui proiect in realitate”.

După cum a declarat managerul Sorin Ailincăi, dr. Gavrilă Simion și-a dorit să deschidă la Tulcea în primul rând un muzeu de arheologie, având în vedere specialitatea sa, dar Constanța avea un patrimoniu cu mult peste județul Tulcea la acea vreme. În aceste condiții, a decis să realizeze un muzeu de științele naturii sub numele de Delta Dunării care a avut un succes nemaipomenit, fiind pe primul loc în țară mai mult de două decenii. Acum zece ani, această instituție s-a redeschis sub numele de Centrului Muzeal Ecoturistic Delta Dunării, un nou succes în muzeografia românească.

N.A.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here