În vederea creării unui comportament preventiv și formării unei atitudini preventive în muncă, la nivel național se desfășoară concursul „ŞTIU ŞI APLIC” – SECURITATEA ŞI SĂNĂTATEA ÎN MUNCĂ SE DEPRINDE DE PE BĂNCILE ŞCOLII”. Obiectivul principal al concursului este  încurajarea şi atragerea elevilor în activităţi de studiere a disciplinei numită Securitate şi sănătate în muncă, de promovare a securității și sănătății în muncă și pentru formarea unei culturi de prevenire în rândul tinerilor din licee și școli profesionale, cu scopul conștientizării  tinerilor elevi, viitori lucrători, asupra riscurilor de  accidentare şi îmbolnăvire profesională de la viitoarele locuri de muncă.

Statisticile actuale din Uniunea Europeană arată că tinerii lucrători au o rată de accidentare mai mare decât alte categorii de lucrători, din diferite cauze: lipsa de informare, lipsa de experienţă, lipsa de cunoştinţe în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă etc., astfel că învăţământul poate contribui decisiv la scăderea ratei de accidentare a tinerilor lucrători, prin informarea şi educarea acestora în ceea ce priveşte securitatea şi sănătatea în muncă, încă de pe băncile scolii.

Etapa națională a concursului „ŞTIU ŞI APLIC” – SECURITATEA ŞI SĂNĂTATEA ÎN MUNCĂ SE DEPRINDE DE PE BĂNCILE ŞCOLII” organizat la Iași, în baza parteneriatului de colaborare între Inspecția Muncii, Inspectoratele Teritoriale de Muncă și Inspectoratele Școlare Județene a avut loc la Iași, în perioada 12-14 mai 2023. Județul Tulcea a fost reprezentat la etapa națională a concursului de cinci echipe calificate pe locul I la etapa județeană, elevi ai  Liceului Tehnologic ”Anghel Saligny”,  Liceul Teoretic ”Constantin Brătescu” Isaccea, Colegiul Economic ”Delta Dunării” Tulcea și  Liceul Tehnologic ”Brad Segal” Tulcea.

Rezultatele deosebite obținute de echipa formată din Anton Monica-Elena și Iacob Robert Marian, elevi ai Liceului Tehnologic ”Anghel Saligny” Tulcea, coordonați de profesor Dociu Teodora, i-a clasat pe locul I la  secțiunea învățământ tehnologic ciclu superior.

Câștigătorii au fost premiaţi în Aula Magna Carmen Sylva a Universității Tehnice Gheorghe Asachi Iași, în prezența inspectorului general de stat, Dantes Nicolae Bratu.

 

Alexandru Cristian Iordan,

Inspector şef ITM

+ There are no comments

Add yours