Spectacolele de operetă aduse la Tulcea au cucerit publicul „din prima”
După spectacolul Ana Lugojana, din Piața Civică, la care publicul tulcean a rămas fascinat, Asociația Divas, cea care a adus opereta la Tulcea, a prins curaj și a mai adus artiștii de câteva ori; de fiecare dată, extraordinar de bine primiți și apreciați. Iată că acum, aceeași asociație Divas, prin președinta ei, mezzosoprana Lăcrămioara Crihană, organizează la Tulcea, tot în Piața Civică, Festivalul Internațional de Muzică și Teatru “De la Maria Tănase la Opereta românească”, un eveniment aflat la prima ediție, unic în România. Despre acest eveniment cultural-artistic unic au vorbit astăzi în conferință de presă Nicolae Bibu, administrator public al municipiului, Ligia Dima, managerul Bibliotecii Județene (gazda conferinței) și partener al festivalului, Bogdan Moldoveanu, serviciul Comunicare al Primăriei municipiului, Lăcrămioara Crihană, sufletul acestui festival și tenorul Paul Celmare. De bunăseamă că niciuna din “părți”, dincolo de speech-ul elevat și sincer, nu a putut sări peste acel sentiment reconfortant de dublă satisfacție încercat deopotrivă de artiști și de spectatori. De aceeași bunăseamă, să recunoaștem că aici la Tulcea, parcă se simțea nevoia și de spectacole altfel decât eternul folclor tradițional și concursuri de gen. Chiar dacă un spectacol de operetă și canzzonete, pentru a fi gustat, cere un anumit nivel de cultură de la auditor. Dar spectacolul de la Templul israelit, de mai zilele trecute, ne face să credem că tulcenii sau, mă rog, o anumită parte a tulcenilor, au suficientă educație să guste/aprecieze din plin și astfel de gen de muzică.
Lăcrămioara Crihană: “Astfel, dorim să promovăm municipiul Tulcea pe harta cultural – internațională cu acest eveniment reprezentativ, un regal artistic deosebit, ce presupune noi oportunități de dezvoltare a municipiului Tulcea, dar și a comunității locale și naționale. Prin aducerea pe scenă a artiștilor, vom dezvolta un spectacol reper, care îmbină muzica de operetă, cu dansul și teatrul”- a declarat mezzosoprana.
Și deloc de neglijat, încurajarea și promovarea viitorilor artiști, actualii elevi de la Liceul de Arte din Tulcea. Jos pălăria în fața acestei deosebite doamne din muzica cultă.
Discursul original la conferința de presă l-a avut tenorul Paul Celmare. Cu o romanță!
Felicitări Primăriei municipiului pentru susținerea financiară a unui astfel de proiect!
Programul festivalului
- Vineri – 30 august – Operă pe ritmuri lăutărești – Pagini celebre de operă, operetă și canzonete interpretate de soliști de operă – Lăcrămioara Crihană – mezzosprană, Paul Celmare – tenor, George Băicoianu – bariton, alături taraf format din instrumentiștii de la Baladele Deltei. Repertoriul cuprinde: O sole mio, Brindisi, Funiculi funicula, La donna e mobile, Habanera, La spagnola, Cielito lindo, etc
- Sâmbătă- 31 august – Maria Tănase – poveste și cântec – spectacol multimedia
Maria Tănase – Poveste și Cântec reprezintă o incursiune captivantă în universul muzical și sufletesc al celebrei artiste Maria Tănase. numită de Nicolae Iorga „Pasărea măiastră a cântecului românesc”. Această piesă, cu o adaptare scenica semnată de Claudia Motea după un text de Tudor Nedelcea, aduce în prim-plan nu doar melodiile celebre ale regretatei interprete, ci și povestea fascinantă a vieții sale. Maria Tănase, considerată regina cântecului popular românesc, este adusă la viață pe scenă printr-un amalgam de muzică, poveste și emoție. Interpretarea scenică oferă o incursiune în amintirile și trăirile artistei, dezvăluind narațiuni și întâmplări care au influențat creativitatea și expresivitatea sa scenică. Adaptarea scenică semnată de Claudia Motea demonstrează o atenție deosebită la detalii și o cercetare aprofundată a perioadei și contextului în care a trăit Maria Tănase. Cu o abordare creativă și respect față de moștenirea artistică a acesteia, scenariul adaptat cu maiestrie de Claudia Motea dupa un text de Tudor Nedelcea aduce la lumină elemente dramatice și comice, ilustrând evenimente cheie din viața cântăreței, de la momentele de glorie pe scenă până la aspecte mai puțin cunoscute ale vieții personale. Piesa, astfel, devine nu doar o simplă reprezentație teatrală, ci și un omagiu adus contribuției inestimabile a întregului ansamblu artistic la cultura muzicală românească. Piața Civică devine locul în care se desfășoară acest spectacol memorabil, oferind un cadru intim și prietenos pentru reconstituirea atmosferei unor serate autentice de cabaret din perioada interbelică. Astfel, seara de 31 august este o ocazie specială pentru iubitorii de teatru și muzică de a sărbători memoria unei figuri iconice a culturii românești.
- Duminică- 1 septembrie – Gală de operetă românească – Spectacol cu pagini renumite din opereta compozitorilor români. Printre operetele acestei seri se află – Lăsați-mă să cânt și Lysistrata de Gherase Dendrino, Ana Lugojana de Filaret Barbu, La răspântie de drumuri, Soarele Londrei și Răspântia de Florin Comișel, Valurile Dunării de George Grigoriu, Crai nou de Ciprian Porumbescu și alte surprize muzicale oferite de soprana Ana Soponaru, mezzosoprana Lăcrămioara Crihană, tenorul Paul Celmare, baritonul George Băicoianu, acompaniați fiind de Divas Quartet, la pian – prof.univ. dr. Ludmila Calalb. Invitați speciali sunt elevii Liceului de Arte “George Georgescu”, Tulcea, îndrumați de doamna profesor Maria Lupu.
Artiști:
- Ana Soponaru – soprană; Lăcrămioara Crihană – mezzosoprană; Paul Celmare – tenor; George Băicoianu – bariton; Daniel Paladini – vioară & Sofia Pahom Grigore – pian; Divas Quartet; Ludmila Calalb – pian; Baladele Deltei – taraf; Paul Gheorghe – acordeon. Camelia Georgescu – prezentator.
N.A.
+ There are no comments
Add yours