Bogată în activități și ziua a treia a Zilelor Bibliotecii 2023 la “Panait Cerna”. Surpriza, plăcută evident, a acestor manifestări culturale a fost vernisajul cu lucrări de pictură ale ucraineanului arh. Mikola Bielaly și momentul artistic prezentat de membri ai familiei sale, cu acest prilej. Emoționant moment!

Cât puteai cuprinde cu ochii, pe pereții foaierului bibliotecii aproape numai tablouri cu biserici ortodoxe, cum avea să motiveze “de ce atâtea”, însăși autorul. Iar despre cum a ajuns la Tulcea, în ce împrejurări, cum l-au primit tulcenii, ce face aici etc poate nu a părut așa de important. Însă ce l-a impresionat cel mai tare pe Mikola Bielaly de când războiul din țara lui l-a trimis în țara noastră, aici la Tulcea, este tezaurul cultural nemaipomenit al tulcenilor/românilor și nu atât “tezaurul de la Moscova”, cum glumea el, cu  zâmbet amar.

 

Și Episcopul Tulcii, Visarion, aproape nelipsit de la activitățile BJT, a rostit cuvânt de binecuvântare cu atât mai mult cu cât cvasimajoritatea tablourilor erau cu biserici/mânăstiri din municipiu și județ.

Desigur, ca vocea cea mai autorizată, a apreciat expoziția și șeful UAP Tulcea, prof. Doru Luchian: „(…) Există aici o anumită senzație, să zicem documentară, o analiză, să spunem  obiectivă, în sens architectural dar dincolo de astea există acea senzație după care fiecare dintre imaginile cu aceste edificii religioase sunt locuite de autor, într-un fel foarte sensibil. Este lăudabil că dl. Mikola și-a propus să-și asume acest demers de popularizare întâi pentru  sine, apoi și pentru noi ceilalți. Sunt destui tulceni care pot afla despre aceste edificii din jud  Tulcea. E un lucru bun, mă bucur că sunt aici, mă bucur că oaspeții noștri, chiar și în această conjunctură nefericită, fac lucruri frumoase, utile și pentru noi ceilalți”- spunea Doru Luchian.

           Emoționant și momentul artistic al membrilor familiei lui Mikola

Undeva alături , în atenția publicului vizitator a stat și expoziția elevilor de la Liceul de Artă,  𝒫𝓮𝒾𝓼𝒶𝓳ℯ 𝓉𝓾𝓁𝓬ℯ𝓷ℯ. Expozanți, elevi ai specializărilor de Arhitectură și Arte Plastice.

 

 

 

 

Partea a doua a zilei a treia i-a fost dedicată tânărului poet Bogdan Pascal care și-a lansat volumul „Camera timpului”.

 

 

Scriitorul Nicolae Ariton, despre lansarea lui Bogdan Pascal: „Ce-aș avea eu de zis: 1.Onoare și bucurie de a participa la lansarea celui de-al treilea volum de versuri a poetului Bogdan Pascal; 2.Remarc că nu suntem în număr mare, adică neamuri, prieteni, vecini, subalterni, colegi de muncă etc…puțini dar buni, interesați sincer de creația literară a poetului Bogdan Pascal; 3.Volumul cu care aveți ocazia să vă împroprietăriți azi, intitulat „Camera timpului”, are 110 pagini și 92 de poezii (recunosc că nu am contabilizat numărul de versuri), dar trebuie menționat că 21 dintre ele sunt apoftegmatice, un fel de haiku ca aspect grafic, dar de fapt formulări aforistice, maxime, sau adagio-uri la unele dintre poemele volumului; 4.Ce fel de poet este Bogdan Pascal și ce poezie ne „servește” în volumul „Camera timpului”? În mod cert Bogdan Pascal nu este un baladist care să scrie poezie pentru urechi, inimă și eventual alte organe interne. Bogdan Pascal este un modernist, care se adresează minții noastre, celor 40 de miliarde de neuroni – cu sinapse cu tot – pe care îi avem, cu aproximație, fiecare dintre noi. Versurile sale încearcă să trezească la viață și să rezoneze cu structurile noastre biologice care gestionează sentimentele, trăirile și alte chestii de genul acesta, alcătuitoare de minte și/sau suflet; 5.Poetul Bogdan Pascal nu urmărește să ne distreze cu versurile sale, dar nici să ne „bage” în depresie, cum încearcă cu bună știință alți poeți binevoitori, obiectivul său, pe care îl bănuim, este acela de a ne pune pe gânduri, „să ne dea de lucru” când citim și nu ne gândim la nimic, adică ne „relaxăm”. Din acest motiv, aș adăuga un subtitlu volumului său: „Camera timpului – versuri antirelax” sau „anti relaxări poetice”, fără ca formularea să fie o antireclamă la fabrica de saltele Relaxa; 6. Îi mulțumim poetului Bogdan Pascal pentru volumul de poezii „Camera timpului”, pentru versurile minunate cu care încearcă să ne descrețască frunțile și să ne încrețească mințile! La mai mare, Bogdan Pascal și la mai multe versuri frumoase!”. Frumos laudațio, până la urmă!

Urmează joi, la Biblioteca Județeană, de la ora 17,00, lansare de carte “Tasica, povestea unei vieți” a binecunoscutului Victor Heinrich Baumann.

Se întâmplă, iată, lucruri frumoase la bibliotecă! Sunteți așteptați!

N.A.

+ There are no comments

Add yours