O caravană și un maraton al vaccinării, tocmai nimerită acțiune de vaccinare în acest weeekend în municipiul nostru. Întâi, Caravana #oamenicamine este o campanie organizată de mediul privat și dedicată educației despre sănătate publică, în context pandemic, care a mai fost la Craiova, Slatina, Pitești și comuna Frățila; cu medici la dispoziția cetățenilor despre importanța, necesitatea și beneficiile vaccinării împotriva Covid 19. Doi, Maratonul vaccinării, este de-al nostru, local.  Ambele acțiuni însă au același scop: determinarea nehotărâților să se vaccineze pe bază de argumente de la medici.

Ștefan Ilie, în conferință de presă: “Avem aproape 51% dintre tulceni vaccinați, trebuie să continuăm”

Înainte de lansarea campaniei, a fost realizat un studiu național despre percepția publică asupra vaccinării. Potrivit INSCOP Research, 80% din persoanele nevaccinate au afirmat că vor să afle mai multe date despre vaccin, iar 72% au spus că se vor vaccina după ce vor afla mai multe informații. Prin urmare, s-a pornit caravana…

Astăzi, la sediul Prefecturii, primarul municipiului- Ștefan Ilie, secretarul general al județului – Marius Mihai Cristi, doctorițele Delia Ciulache de la DSP și Anca Donciu de la Colegiul Medicilor și gazda, subprefect Nicolae Topoleanu, au prezentat pe scurt eforturile instituțiior pe care le reprezintă pe frontul luptei cu virusul Covid 19 și ce vor mai face în continuare. La municipiu, primarul Ștefan Ilie a mulțumit, ca de altfel toți reprezentanții autorităților locale, cadrelor medicale pentru sacrificiul lor în lupta cu virusul. Conform lui Ștefan Ilie, la momentul de față aproape 51% din populația municipiului este vaccinată, cu perioade mai bune dar și perioade mai slabe de vaccinare. Iar per ansamblu, la nivelul municipiului se vaccinează circa 1000 de persoane/săptămână, față de cca 500 de persoane/săptămână  în județ. “Astăzi avem la nivel de muncipiu o rată de incidență de infectare de 5,69 ceea ce presupune intensificarea acțiunilor de vaccinare a populației, acțiune căreia se circumscrie și Caravana vaccinării&Maratonul vaccinării din acest weekend”- spunea primarul. Și secretarul general al județului Marius Mihai Cristi a subliniat că “numai prin vaccinare vom depăși această criză sanitară fără precedent” și că efortul autorităților județului de la izbucnirea pandemiei, s-a centrat pe măsuri la nivelul localităților, în mod special la nivel de investiții în Spitalul județean, cu deosebire investiții  pe zona de infecțioase și nu numai, practic, o triplare a finanțării cheltuielilor din spital față de anii anteriori pandemiei. Doctorițele Delia Ciulache și Anca Donciu, au insistat nu atât pe beneficiile vaccinului, cât pe depășirea prejudecăților unde persistă o mare bubă. Și, ciudat de târziu, pe necesitatea atragerii preoților din zona rurală înspre convingerea creștinilor să se vaccineze. În principal, conform  dr. Ciulache, DSP-ul promovează vaccinarea pe două rețele: una, a medicilor de familie și a doua, a asistenților comunitari. Exemple: 95% dintre cei internați în spital, erau cu morbidități. Din 594 de infectați, 20 au fost internați, iar din aceștia doar 4 erau vaccinați. Nu este deloc în regulă dacă, în acest început de an, din 4 decedați, doi erau vaccinați- spunea dr. Ciulache. In fine, subprefectul cu atribuții de prefect Nicolae Topoleanu, în două vorbe a sintetizat cam tot despre situația Covid 19  la Tulcea: În teritoriu există o bună colaborare între instituțiile statului și cetățeni pentru respectarea regulilor de combatere a virusului.

Cât privește vaccinarea copiilor din categoria de vârstă 5- 11 ani, dr. Delia Ciulache de la DSP a declarat că această campanie va demara din data de 26 ianuarie, cu două centre de vaccinare: una în municipiu, la Sala multifuncțională Daniel Pohariu și a doua la Spitalul orășenesc Măcin. S-au programat până la acest moment 5 copii(???).

Caravana vaccinării #oamenicamine va continua în județ, la Babadag și la Topolog, în zilele de 22 și 23 ianuarie.

N.A.

+ There are no comments

Add yours