Ceremonial militar și religios dedicat Zilei Eroilor

Joi, 25 mai 2023, în organizarea Instituției Prefectului – Județul Tulcea și a Garnizoanei Tulcea la Mausoleul Eroilor din municipiul Tulcea a avut loc ceremonialul militar și religios dedicat Zilei Eroilor. În România, prin Decretul-lege nr. 1693/4 mai 1920 s-a stabilit ca Ziua Eroilor să fie sărbătorită în fiecare an cu prilejul zilei Înălțării Domnului.

La eveniment au fost prezenți prefectul Alexandru Dan Munteanu, subprefecții Aslâ-Aișe Mierlă și Timur Memet, vicepreședintele Consiliului Județean Mihai Huleni și administratorul public al municipiului Tulcea, Nicolae Bibu.

                            Discursul prefectului Dan Munteanu

„Hristos s-a înălțat! Astăzi avem două sărbători: Înălțarea Domnului și Ziua Eroilor. Când s-a făcut în 1920 această contopire, a fost un gând înțelept al inițiatorilor. Astăzi, vorbim foarte puțin despre eroi, nu prea mai știm ce au însemnat ei pentru noi. Dar trebuie să ne gândim că dacă noi, astăzi, suntem bine, suntem sănătoși, suntem apărați, suntem liberi, independenți, toate acestea li se datorează.

Ascultam mai devreme Imnul României și ultima strofă este chintesența eroilor neamului nostru: „Murim mai bine-n luptă, cu glorie deplină/Decât să fim sclavi iarăși în vechiul nost pământ!“. Aceste versuri spun totul despre noi, despre eroii noștri. Ei au făcut totul pentru noi pentru că au fost liberi fizic dar mai ales liberi în simțire, liberi în spirit. Nu avem doar datoria să-i cinstim, ci avem obligația să-i pomenim de-a pururi. Atât timp cât țara noastră va fi liberă, independentă, suverană, ei nu vor fi uitați niciodată. Dumnezeu să-i odihnească în pace pentru că în sufletele noastre ei trăiesc de-a pururi“- a declarat vicepreședintele Mihai Huleni.

În cadrul ceremonialului a fost oficiat un serviciu religios – rugă și închinare pentru eroii neamului și poporul român, s-au depus coroane de flori la Osuarul Eroilor și a avut loc defilarea gărzii de onoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here