Doi infractori olteni care livrau tutun prin curierat și poștă au primit arest la domiciliu

În evidenţele Parchetului de pe lângă Judecătoria Tulcea a fost înregistrată cauza privind săvârșirea de către inculpații D.C.I. și D.C.L. a două infracțiuni în formă continuată, prevăzute de Codul Fiscal, respectiv, deținerea de către orice persoană sau comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării, cu excepția celor deținute de antrepozitul fiscal, fără a fi marcate sau marcate necorespunzător ori cu marcaje false, peste limitele prevăzute de lege ( tutun de fumat nemarcat de peste 1 kg.) și săvârșirea de mai multe ori într-un an a faptelor mai sus arătate (deținerea sau comercializarea de tutun de fumat nemarcat  dar în cantități ce nu depășesc 1 kg.)dacă prin cumulare se depășește limita legală,   de 1 kg.

Probatoriul administrat în cauză a relevat că inculpații  D.C.I. și D.C.L.  sunt cultivatori de tutun din județul Dolj, însă fără a fi și procesatori autorizați  iar  în perioada lunilor noiembrie .2023- februarie 2024 aceștia au deținut la domiciliul lor și au comercializat ilegal tutun de fumat nemarcat, expediind prin intermediul serviciului de curierat și de poștă ,un număr de 371 de colete, cu cantități cuprinse între 1, 2 -8 kg. de tutun precum și alte 499 de colete,cu cantități mai mici de 1 kg.(cuprinse între 0,7-1 kg. de tutun) beneficiarii respectivelor colete fiind fumători din toată țara, inclusiv  din mun. Tulcea. Cantitatea totală de tutun de fumat nemarcat comercializată ilegal dc inculpați a fost estimată la 1450 kg  iar prejudicial cauzat prin neplata accizelor către bugetul de stat, în perioada de referință,  a fost estimat la peste 800.000 lei.

În urma punerii în executare a mandatelor de percheziție obținute pentru 9 imobile de pe raza jud. Dolj, organele de poliție judiciară din cadrul Serviciului de Investigații a Criminalității Economice Tulcea – I.P.J. Tulcea au ridicat diferite sume de bani în lei și euro, alte 7 colete cu tutun de fumat nemarcat care se aflau în autoturismul inculpaților pregătite pentru expediere, precum și tutun de fumat nemarcat, ce urma a fi prelucrat și ambalat în vedere comercializării.

Întrucât faptele inculpaților prezintă pericol pentru ordinea publică, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Tulcea au formulat propunere de arestare preventivă a inculpaților D.C.I. și D.C.L.însă, în urma analizării propunerii formulate, instanța a dispus față de cei doi inculpați luarea măsurii arestului la domiciliu.

Față de măsura arestului la domiciliu, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Tulcea au formulat contestație.

 Facem  precizarea  că  măsură luată faţă de inculpați  constituie o măsură preventivă , luată conform  dispozițiilor codului de procedură penală , care însă nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie

 

Dan Stepanencu, prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Tulcea și

purtător de cuvânt        

                                             

+ There are no comments

Add yours