Fostul „general” școlar, Dumitru Damian, a fost trimis în judecată de DNA. A doua oară

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art.483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției inculpatului.

DAMIAN DUMITRU, la data faptelor inspector general în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Tulcea, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor:
– folosire sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,
– fals în declarații.
În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2016, în contextul derulării unui proiect finanțat din fonduri nerambursabile intitulat „Consiliere și Oportunitate de Reintegrare și Acces Liber la Educație (CORAL)”, inculpatul Damian Dumitru, în calitatea menționată mai sus, a depus la Ministerul Educației Naționale – Organismul Intermediar pentru Programul Operațional Capital Uman, mai multe documente printre care și o declarație falsă prin care atesta în mod mincinos că o persoană fusese angajată în mod legal în cadrul proiectului respectiv, în calitate de expert în educație – profesor de limba engleză și profesor de tehnologia informației și comunicațiilor.
În realitate, acea persoană nu deținea diplomă de licență sau alte calificări din care să reiasă competențele necesare pentru a-i permite să predea acele discipline.
Prejudiciul produs ca urmare a acestor demersuri a fost de 5.039 lei care a și fost acoperit integral.
În prezența avocatului, inculpatul Damian Dumitru a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv:
– 2 (doi) ani și 8 (opt) luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani.
Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunității pe perioadă de 70 de zile, la Inspectoratul Școlar Județean Tulcea sau la Primăria Tulcea – Direcția de Asistență și Protecție Socială, în condițiile stabilite de instanță.

Dosarul de urmărire penală privind pe inculpatul Damian Dumitru, împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Tulcea.

Menționăm că inculpatul Damian Dumitru a mai fost trimis în judecată de procurorii anticorupție, pentru săvârșirea unei infracțiuni de instigare la abuz în serviciu (http://www.pna.ro/faces/comunicat.xhtml?id=6434).
În această cauză, inculpatul a fost condamnat definitiv la pedeapsa de 2 ani și 3 luni închisoare cu suspendare (http://www.pna.ro/faces/comunicat.xhtml?id=7470).

Comunicat DNA Constanța

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here