Evenimentul internațional s-a produs marți, 13 iulie, în municipiu, cu participarea delegaților părți în proiect: municipiul Tulcea (lider de proiect), Comitetul Executiv al Consiliului local Izmail, Inspectoratul Județean de Poliție și Departamentul Principal al Poliției Naționale din regiunea Odesa, delegați cu reprezentare la vârf care au luat cunoștință cu detaliile prezentate de managerul de proiect, Daniela Voicu și expert PR, Ilona Cubaniță. Sigur, valoarea proiectului “CBC Safety- Prevenirea și combaterea criminalității organizate și cooperarea polițienească prin centre transfrontaliere la frontiera România- Ucraina”, nu este cine-știe-ce: 1.702.311,44 euro, din care cofinanțarea UE este de 90%.

Banii repartizați “pe căprării” ar fi, în cifre aproximative: 49 mii de euro pentru liderul de proiect (UAT Tulcea), 644 de mii pentru primăria Izmail, 293 de mii pentru IPJ, 139 de mii pentru Poliția Regională Odesa. Reprezentantul acesteia spunea că Departamentul Poliției Naționale din Regiunea Odesa acoperă 33.000 km pătrați, cam cât teritoriul Republicii Moldova, ca să ne facem o idee. Prin proiect va beneficia de 1 laborator criminalistic mobil, 3 vehicule specializate, 1 barcă de patrulare pentru combaterea criminalității organizate transfrontaliere, de-a lungul unei frontiere comune de circa 183 km.

Și în partea tulceană, nevoile sunt destule, punctate de primarul Ștefan Ilie pe zona de Poliție locală și de comandantul IPJ, comisar șef Daniel Grădinaru, pe zona de poliție națională, cu lucrări de modernizare a 6 secții de poliție din județul Tulcea, pentru dezvoltarea a 6 centre transfrontaliere în Tulcea (3),  Isaccea (1),  Luncavița(1) și I.C Brătianu (1). De asemenea, cu lucrări la sediile Poliția municipală , Inspectoratul de Poliție Județean, Poliția orașului Isaccea, Secția de Poliție Luncavița, Secția de Poliție I.C. Brătianu.

  #

Valentin Stroia, șeful echipei de la ucraineni, care a făcut și pe translatorul, spunea că acest proiect este primul transfrontalier pe segmentul de securitate, prevenire și combatere a criminalității organizate, a traficului de persoane, primul proiect care va asigura întărirea colaborării dintre polițiile tulcene și zona Odesei, măcar la nivelul de eficiență al colaborării polițiștilor de frontieră. De altfel, Valentin Stroia, resposabil cu implementarea de proiecte la primăria Izmail se cunoaște bine cu primarul Ștefan Ilie, de pe vremea când Ștefan era primar la Luncavița. Atunci, în 25 februarie 2020, la Luncavița, comunitate beneficiar, lider și organizator al activităților de informare și comunicare, se lansa proiectul «CBC-PracticeFirms – Innovative methods of professional training and educational collaboration at bilateral level RO-UA», finanțat în cadrul POR România-Ucraina 2014-2020. Un proiect în valoare totală de 330.000 Euro, din care 33.000 euro, contribuția partenerilor.

Cred că astfel se explică prezența astăzi, la lansarea proiectului transfrontalier de la Tulcea a lui Marian Ilie, fratele primarului municipiului, șeful echipei de proiecte pe fonduri europene de la primăria Luncavița. Sunt convins că a pus umărul și aici, la Tulcea.

N.A.

+ There are no comments

Add yours