Un vis mai vechi al managerului Ansamblului Artisitc Profesionist Baladele Deltei, prof. Ștefan Coman, s-a împlinit. „Dobrogea”, revistă de cultură și artă tradiționale, a văzut lumina tiparului cu aproape două luni în urmă, iar miercuri seara, la Casa Avramide, a fost lansată. Cu invitați de seamă, oficiali de la Primăria municipiului, de la Prefectură, de la Inspectoratul Școlar, oameni de cultură, cu public iubitor de cultură. Eveniment organizat impecabil și susținut cu talent de cei care semnează articolele apărute în numărul 1 al revistei: Ștefan Coman, Dan Arhire și Petru Țincoca. Fără a exagera cu nimic, doi ziariști de calitate, cu experiență, Dan Arhire și Petru Țincoca, astăzi salariați ai Ansamblului,  înseamnă, de fapt, garanția succesului de care, sunt sigur, se va bucura noua publicație. Revista “Dobrogea” va avea apariție semestrială și va fi distribuită gratuit centrelor de cultură din țară, biblioteci, instituții de profil, elevilor cu aplecări spre elemente care țin de tradiție. La ea vor lucra: Ștefan Coman- redactor șef, Dan Arhire, Petru Tincoca și Valeriu Leonov- colaboratori, de asemenea, colaboratori din județ sau din țară.

Ștefan Coman- redactor șef: “Vom publica articole legate de preocupările ansamblului nostru de a conserva, promova și transmite generațiilor viitoare tot ce s-a mai păstrat din tradiție și încă mai este cunoscut, aici, în Dobrogea, vom compara cu alte zone atunci când va fi posibil și când vom întâlni exemple de bună practică demne de popularizat(…)”-scrie Coman în  Argument-ul de debut al revistei.

Dan Arhire- coordonator al numărului 1 al revistei: “Prin această revistă vom suplini lacunele în gama de exprimare a jocului tradițional și al textului folcloric. Și nu vrem să limităm doar la județul Tulcea această paletă de abordări, vrem s-o extindem la nivelul întregii provincii. De ce? Deoarece provincia Dobrogea are o istorie specifică în cadrul istoriei românilor, așa cum nu mai întâlnești nicăieri, nici măcar în Banat. Dobrogea și Banatul au fost două provincii care au ținut de imperii. Banatul de imperiul austriac și apoi austro-ungar, Dobrogea de imperiul otoman. Ambele au specificități sociale și istorice legate de această apartenență, diferite uneori de restul țării. Aici în Dobrogea există un buchet de etnii și totodată purtătoare de culturi tradiționale mai multe decât oriunde în țară și este locul în care aceste etnii trăiesc într-o armonie care nu  a fost tulburată vreodată. Această provincie cu etniile ei are un exercițiu de armonie și asta este foarte important și poate deveni un model uneori european. Pe partea scrisă vom încerca să aducem elementul istoric care este explicația de fundament a anumitor realități folclorice și de cultură tradițională, iar pe de altă parte vom încerca să explicăm, să punem în valoare, să aducem în fața cititorilor, specificitățile tuturor etniilor locuitoare în Dobrogea, cu elemente de istorie, de specific cultural național, de port, folclor, dans tradițional, artă culinară, de sărbători și tradiții. Considerăm că este o zonă foarte frumoasă care merită cunoscută în profunzime și amănuntele ei”- ne-a declarat Arhire la lansarea revistei.

Drum lung, “Dobrogea”- Revistă de cultură și artă tradiționale !

Nicu Adămiță

+ There are no comments

Add yours