Prefectura, împreună cu Garnizoana Tulcea au organizat un ceremonial militar și religios dedicat sărbătoririi Zilei Victoriei Revoluției Române și a Libertății la Monumentul Eroilor Revoluției din municipiul Tulcea (Catedrala Sfântul Nicolae). Prefectul Alexandru Dan Munteanu a participat la manifestare, a depus o coroană și a transmis prețuirea și recunoștința sa eroilor care s-au jertfit pentru libertatea noastră.

Depunere de coroane de flori din partea Consiliului Județean

Vicepreședinții Consiliului Județean, Mihai Huleni și Victor Tarhon au participat la ceremonialul militar și religios organizat de Instituția Prefectului – Județul Tulcea și Garnizoana Tulcea.

„Suntem astăzi aici să aducem un omagiu tuturor eroilor neamului nostru. Ce are 22 Decembrie special pentru noi este faptul că l-am trăit. Este un moment care ne dă tuturor măsura și valoarea neamului. Și spun asta pentru că o națiune care trăiește sănătos, o națiune puternică naște eroi naționali. Iar noi, aici, îi comemorăm și pe eroii noștri, Corneliu Gavrilov și Mihai Serian, cei care au ales să se jertfească astfel încât nouă, astăzi, să ne fie mai bine. Dumnezeu să îi odihnească în pace pe cei care s-au transformat în îngerii noștri păzitori! Cinste eroilor neamului și La mulți ani tuturor!“- a transmis, în cadrul evenimentului, vicepreședintele Mihai Huleni.

Ceremonialul s-a încheiat cu depunerea de coroane de flori, în semn de respect față de cei care s-au jertfit la momentul 1989.

Depunere de coroane de flori din partea Primăriei municipiului

Din cauza regimului comunist, românii au îndurat lipsa libertății și a celor mai simple mijloace necesare unei vieți civilizate. Frigul din case, întunericul, lipsa alimentelor, granițele închise, condițiile precare de muncă, abuzurile regimului, toate acestea făceau parte din cotidian. Avem datoria să nu uităm, iar cei tineri trebuie să afle adevărul. Altminteri, riscul ca astfel de umbre să se abată din nou asupra noastră va deveni iminent. Înfăptuitori și colaboraționiști se vor găsi pentru a pune în operă astfel de regimuri abuzive. Lor le folosește mistificarea istoriei și inducerea unei false memorii istorice.

Cu toate acestea, asistăm, în prezent, la o mitologizare a comunismului, iar tinerii învaţă de la aduţii nostalgici despre avantajele iluzorii ale acelei perioade.

„Cauzele pentru această atitudine, așa cum spune istoricul Cosmin Popa, sunt multiple, dar cele mai importante sunt necunoașterea istoriei și gândirea critică precară. În plus, există un curent subteran de reabilitare a perioadei ceaușiste, prezentată ca una de înflorire, de apogeu al ființei românești. Într-o primă fază, la acest fapt au contribuit structurile reziduale ale ceaușismului, formate cu precădere din foști activiști și ofițeri de Securitate, dar și din urmași ai acestora, care au scris literatură presupus memorialistică. „Steagul” reabilitării comunismului românesc a fost preluat apoi de diverși lideri de opinie și transmis în cele din urmă partidelor populiste, care exploatează din plin frustrările, fricile, dar mai ales ignoranța unora. La toate acestea se adaugă faptul că autoritățile române nu au avut și nici nu au o politică de memorializare a represiunii comuniste.”- spunea primarul Ștefan Ilie în discursul său.

Să ne gândim la lumea pe care au visat-o cei care au avut curajul să iasă în stradă, în fața gloanțelor, împotriva regimului criminal. Și să nu uităm niciodată că societatea în care trăim este, în bună măsură, rezultatul actelor și proiecțiilor noastre. Pe toţi cei care s-au jertfit, Dumnezeu să-i odihnească în pace!

+ There are no comments

Add yours