Ziua Dobrogei, marcată la Monumentul Independenței din Tulcea

Vicepreședintele Consiliului Județean Tulcea, Mihai Huleni și Dumitru Mergeani, administratorul public al județului, au participat, astăzi, începând cu ora 10.00, la ceremonialul militar și religios organizat cu ocazia Zilei Dobrogei, sărbătoare națională marcată anual pe data de 14 noiembrie.

În 2023 se împlinesc 145 de ani de când Dobrogea a revenit la patria mamă, moment care a constituit un pas important spre Marea Unire, idealul românilor de pretutindeni. Aceasta a venit la sfârşitul secolului al XIX-lea, după ultima perioadă marcată de ocupația otomană la gura de vărsare a Dunării în Marea Neagră. După multe sacrificii umane și momente extrem de tensionate, Dobrogea trece sub administraţie românească.

„Astăzi, 14 noiembrie, este cea mai importantă zi pentru Dobrogea. Drumul făcut de soldații români de la Brăila, Măcin, Babadag, Tulcea a consfințit alipirea Dobrogei la Patria Mamă și a fost doar al doilea pas până la Marea Unire din 1918. Aici, în spatele nostru, avem un monument minunat, poate cel mai frumos Monument al Independenței din țară. Și el  ne amintește de fiecare dată că toate momentele unei națiuni puternice, suverane, se construiesc prin jertfă. Iar acest Monument care tronează falnic în spatele nostru ne face să nu uităm niciodată acest lucru. De aici, din fața Monumentului, vă spun: «Dragi, tulceni, dragi dobrogeni, la mulți ani!»“, a transmis, în cadrul evenimentului, Mihai Huleni, vicepreședintele Consiliului Județean Tulcea.

Comunicat CJT

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here