„Am votat legea care majorează salariile pentru farmaciști, biologi, biochimiști, chimiști, fizicieni și psihologi” 

                                      Comunicat de presă

Parlamentul a votat majorarea salariilor în sănătate, pentru mai multe categorii: biologi, chimiști, fizicienii, farmacişti şi psihologi.

Am votat vineri, 3 Aprilie 2020, un proiect de lege care are ca obiect de reglementare majorarea coeficienţilor  pentru funcţiile de biochimist, biolog, chimist şi fizician, precum şi reformularea acestor funcţii corespunzător treptelor profesionale. Actul normativ modifică anexa a II-a a Legii nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. În plen, au fost înregistrate 325 de voturi „pentru”, un vot „împotrivă” şi o abţinere.

„Începând cu drepturile salariale aferente lunii următoare celei în care intră în vigoare prezenta lege, cuantumul brut al salariilor de bază de care beneficiază personalul din cadrul Institutului pentru studierea problemelor minorităţilor naţionale se majorează cu 100%, cu respectarea prevederilor art. 38 alin. (6) din Legea nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare”, prevede actul normativ.

Potrivit proiectului, „personalul din sistemul sanitar care ocupă funcţiile de farmacist, biolog, biochimist, chimist, fizician şi psihologetc.,  beneficiază, începând cu data de 1 iulie 2020, de salariile de bază prevăzute de lege pentru anul 2022”. Legea ar urma să intre în vigoare la data de 1 iulie 2020. Proiectul a fost susţinut de toate grupurile parlamentare, care au vorbit despre o reparaţie morală, în contextul pandemiei de coronavirus, pentru toate categoriile profesionale care „stau în linia întâi” pentru salvarea de vieţi.
De asemenea, „începând cu drepturile salariale aferente lunii următoare celei în care intră în vigoare prezenta lege, cuantumul brut al salariilor de bază de care beneficiază personalul din cadrul Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier – I.S.C.T.R., Autorităţii Rutiere Române şi Autorităţii Navale Române se majorează cu 20% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2019, cu respectarea  prevederilor art. 38 alin. (6) din Legea nr.153/2017, cu modificările şi completările ulterioare”.

În lupta cu noul coronavirus, farmaciştii, biologii, biochimiştii şi chimiştii constituie alături de medici şi personalul sanitar eroii nevăzuţi din prima linie, cei care fac testele pentru depistarea coronavirusului, care dau verdictul în această bătălie, cei care ne sunt aproape în farmacii. Cu siguranță această lege va restabili normalitatea în echipa de profesionişti din laboratoarele de analize medicale din sistemul sanitar public. Consider că astfel se face dreptate.

Vă doresc multă sănătate
Deputat PNL, Gudu Vasile

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here