APIA și plățile directe pentru fermieri după 2020

La Bucureşti, pe data de 29 august 2019, s-a desfăşurat conferinţa cu tema „Politica Agricolă Comună – Prezent şi viitor”, organizată de Reţeaua Naţională de Dezvoltare Rurală, din cadrul Autorităţii de Management pentru Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020 (AM PNDR). Scopul conferinţei a vizat informarea partenerilor sociali din sectorul agricultură, dezvoltare rurală şi cercetare cu privire la priorităţile României pentru următoarea perioadă de programare şi consultarea publicului ţintă în procesul de elaborare a noului Plan Naţional Strategic pentru Politica Agricolă Comună (PAC) 2021-2027.

Pentru perioada 2021-2027, fiecare stat membru UE va elabora un Plan Naţional Strategic (PNS), ce va include atât măsurile referitoare la Pilonul I, din care se acordă plăţile directe pentru fermieri, cât şi măsurile de dezvoltare rurală finanţate prin Pilonul II al Politicii Agricole Comune (PAC), cuprinse în prezent în Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR). După 2020, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) va trece sub coordonarea actualei Autorităţi de Management pentru PNDR, care coordonează, în prezent, doar AFIR, agenţia responsabilă de fondurile pentru dezvoltare rurală.

Referitor la plăţile directe, s-a discutat despre necesitatea de a creşte suprafaţa pentru care se acordă plata redistributivă (30 ha, în prezent) şi plăţile directe pentru tineri fermieri (60 ha). S-a propus să se stabilească şi să se aibă în vedere la acordarea subvenţiilor praguri de rentabilitate a fermelor pentru fiecare sector.

De asemenea, s-a propus acordarea unui ajutor de minimis fermierilor care îşi comercializează producţia agricolă prin intermediul cooperativelor. O astfel de măsură ar ajuta inclusiv la fiscalizarea unei părţi din producţia vândută în prezent fără acte de către micii producători. Uniunea Naţională de Ramură a Cooperativelor din Sectorul Vegetal a susţinut această propunere.

Printre alte propuneri , fermierii care fac schimburi de terenuri, urmărind astfel comasarea suprafeţelor pe care le lucrează, să nu mai fie obligaţi să plătească taxe notariale la fel de mari ca în cazul vânzării/cumpărării de terenuri.

Se schimbă total conceptul noii PAC (Politica Agricolă Comună ), trecându-se de la conformitate la performanţă. “Sunt câteva principii valoroase de flexibilitate, de subsidiaritate pe care trebuie să le prelucrăm astfel încât să le folosim în sprijinul fermierilor noştri, pentru etapa următoare”, a precizat ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Vă mulțumesc !

Deputat PNL, Vasile GUDU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here