Proiectul de buget care urmează să fie pus în transparență decizională este rezultatul unor discuții în Coaliție și urmărește o serie de priorități și angajamente ale guvernării.

 • PNL a venit la aceste discuții cu o serie de poziții principiale, care au fost luate în considerare. Printre liniile roșii apărate de PNL s-au aflat: creșterea sumelor pentru investiții, alocarea sumelor pentru creșterea salariilor profesorilor și a investițiilor din Educație, zero taxe noi în 2024, respectarea angajamentului de a crește contribuțiile pentru Pilonul 2 de pensii.
 • PNL a insistat ca bugetul pentru investiții să crească pentru că în acest fel sprijinim economia și oferim finanțarea pentru implementarea proiectelor care schimbă viața comunităților locale.
 • Totodată, PNL a considerat obligatoriu ca proiectul de buget pentru 2024 să conțină măsuri de creștere a veniturilor pentru o serie de categorii socio-profesionale. Ne-am asigurat că pensiile vor crește de o manieră sustenabilă anul viitor și am insistat ca angajamentul de creștere a salariilor profesorilor să fie respectat. Este vorba despre 20 la sută pentru 2024 și în total 50 la sută, dacă luăm în calcul și majorările făcute de Guvernul Ciucă în 2023.
 • Anul 2024 este al Educației, așa cum a spus și ministrul liberal al Finanțelor. Educația va beneficia de un buget record care va însemna nu doar salarii mai mari pentru profesori, dar și continuarea programelor și investițiilor din acest domeniu.
 • Cu alte cuvinte, am insistat pentru un buget echilibrat în care am susținut:
  • 1) măsuri pentru susținerea economiei (sume mai mari pentru investiții, angajamentul că nu vom introduce noi taxe și impozite, dar și că vom crește contribuția la Pilonul 2 de pensii)
  • 2) măsuri pentru creșterea unor venituri (pensionari, profesori, angajați din administrație)
 • Sigur, nu este un buget ideal, dar este cel mai bun buget posibil în actualele condiții, în care România trebuie să reducă etapizat deficitul său bugetar.
 • (dacă măsura creșterii cu 5% a veniturilor demnitarilor nu mai este pusă în aplicare) PNL a susținut ca o astfel de măsură să nu fie pusă în aplicare pentru parlamentari, miniștri, prim- ministru sau președinte. Este important să creștem veniturile în funcție de prioritățile pe care le stabilim. Educația este o astfel de prioritate, deoarece acest lucru înseamnă oameni mai bine pregătiți și o competitivitate de țară mai înaltă. 

Michael Gudu, deputat PNL Tulcea

+ There are no comments

Add yours