Clopoțelul sună mai devreme- înapoi la școală!

Noul an școlar 2019-2020 începe pe 9 septembrie și nu pe 15 septembrie cum eram obișnuiți. Legea educației a ajuns sa fie un puzzle ale cărui piese se schimbă continuu, pierzându-se astfel imaginea unitară care ar trebui să existe. Abandonul școlar în ultimii ani a atins o rată alarmantă , fiind una dintre cele mai mari în Uniunea Europeană.

Nu ne putem permite acest lucru ca societate . Succesul sistemului educațional este singura cale de supraviețuire a acestei țări , eșecul fiind o involuție a societății noastre.Trebuie să îndemnăm părinții  să își încurajeze copiii să își urmeze potențialul , să fie alături de ei , să îi ajute să devină adulți responsabili și implicați , să aibă un orizont lărgit . Pe lângă programa școlară , elevii trebuie susținuți să se dezvolte pe mai multe planuri, construindu-și astfel propria lor personalitate și sistem propriu de valori. Dar acest lucru nu este posibil fară educație. Din păcate Guvernul nu mai face o prioritate din  investițiile în instituțiile de învățământ . Elevii din mai multe localități din țară merg încă la toaletă în fundul curții și nu au apă potabilă curentă , pentru că autoritățile nu au finalizat lucrările la grupurile sanitare, iar în unele zone nici nu se gândesc să le înceapă.

În județul Tulcea, din 143 de unități de învățământ, 7 clădiri nu au autorizație de funcționare. În acestea învață circa 2850 de elevi,  surprinzător fiind faptul că o singură școală este din mediul rural , restul aflându-se în urban, iar încadrarea cu cadre didactice este în curs de finalizare! Calitatea actului didactic este influențată de numărul scăzut de elevi în mediul rural ceea ce a condus la organizarea învățământului simultan, atât la învățământul primar  cât și la gimnaziu! În majoritatea școlilor din mediul rural  funcționează clase de învățământ simultan (peste 100 de clase vor funcționa probabil și anul acesta simultan).

Din cele peste 2500 de cadre didactice circa 24% îl reprezintă suplinitorii  (profesori cu contract pe perioadă determinată), iar aproximativ 6% din totalul cadrelor didactice sunt necalificați. Multe catedre sunt ocupate de pensionari. Domnilor guvernanți, chiar doriți să îndobitociți această țară ?

Urez tuturor elevilor un an școlar frumos și să nu uitați că viitorul este în mâinile voastre !

Vă mulțumesc !

Deputat PNL, Vasile GUDU

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here