Încă din luna februarie, Ministerul Educației a înaintat către Ministerul Muncii și Solidarității Sociale o serie de propuneri privind noile grile de salarizare pentru personalul didactic, didactic auxiliar și nedidactic. Adresa este semnată și asumată de reprezentanții tuturor federațiilor sindicale în domeniul învățământului, inclusiv învățământul superior.

  • În ceea ce privește drepturile salariale, prin ordonanța de urgență nr. 57/2023 pentru stabilirea unor măsuri privind salarizarea personalului din sistemul de învățământ de stat sunt îndeplinite solicitările înaintate de federațiile sindicale reprezentative din învățământ după cum urmează:
  • o creștere medie de peste 25% a salariilor pentru personalul didactic prin cei 1.300 lei brut adăugați pentru fiecare funcție didactică, indiferent de vechime sau de grad, începând cu 1 iunie 2023. Creșterea medie de peste 25% este față de nivelul salariilor din luna mai 2023. Menționăm că este cea mai mare creștere din ultimii 10 ani.
  • Este prevăzută, în aceeași ordonanță, prevederea conform căreia personalul didactic din sistemul de învățământ de stat va beneficia, începând cu 1 ianuarie 2024, de 50% din tranșa ce urmează să fie stabilită în grila de salarizare aplicabilă în 2024.
  • De menționat este faptul că impactul bugetar este de 2,75 miliarde de lei, iar cele mai mari creșteri procentuale sunt pentru debutanți.
  • Toate salariile din învățământ cresc, niciun salariu nu scade.

Despre PRIMELE pentru cariera didactică

Prin Ordonanța de urgență nr. 58/2023 se vor acorda PRIME pentru cariera didactică pentru personalul didactic și didactic auxiliar, și prime de carieră profesională pentru personalul nedidactic.

  • Prima de carieră didactică este în valoare de 1.500 lei NET, iar 30% din această sumă este forfetară, restul banilor fiind folosiți pentru cursuri de pregătire profesională, echipamente IT sau cărți de specialitate necesare derulării activității didactice.
  • Prima se acordă într-o singură tranșă, în luna octombrie 2023 și va putea fi utilizată în anul școlar 2023 -2024. Trebuie menționat că suma va fi acordată anual, până în anul 2027.
  • Prima de carieră profesională – de această primă va beneficia personalul nedidactic și este în valoare de 500 lei/an – la fel, până în anul 2027. Sumele pot fi folosite pentru participarea la cursuri de pregătire profesională sau pentru alte cheltuieli necesare în activitatea profesională.
  • Bugetul a fost stabilit la peste 2.1 miliarde lei (pe perioada a 5 ani), cu sursă de finanţare din fonduri europene nerambursabile, respectiv din cadrul Programului Educație și Ocupare 2021-2027. Buget anual în jur de 400 milioane lei.

 

  • În ceea ce privește ultimele beneficii obținute în perioada protestului personalului din învățământ, în Contractul Colectiv de Muncă, în plus față de beneficiile existente, părțile au convenit asupra următoarelor drepturi:

– Reglementarea programului flexibil și a programului inegal de lucru;

Plata salariului și a indemnizației de hrană pentru angajații care lucrează și în zilele libere prevăzute de lege, indiferent de numărul de ore/zile de muncă acumulat în perioada lucrată;

Instituirea zilei de 5 Iunie ca zi nelucrătoare;

Calcularea indemnizației de concediu cu luarea în calcul a indemnizației de hrană;

– Acordarea a 2 zile (nu o zi) lucrătoare libere plătite pentru îngrijirea sănătății copilului, respectiv 3 zile lucrătoare libere plătite – pentru familiile cu 3 sau mai mulți copii; acordarea a 5 zile libere lucrătoare libere plătite pentru salariata urmează o procedură de fertilizare „in vitro”; acordarea unei zile lucrătoare libere plătite pentru donarea de sânge;

– Instituirea și pentru personalul didactic auxiliar și nedidactic/contractual încadrat cu contract individual de muncă pe durată nedeterminată (nu doar pentru cadrele didactice) a dreptului la concediu fără plată pe o perioadă de un an calendaristic, o dată la 10 ani de activitate în învățământ, cu aprobarea consiliului de administrație;

– Decontarea contravalorii dispozitivelor vizuale de corecție (ochelari/lentile), pentru angajații care, în îndeplinirea atribuțiilor de serviciu, lucrează cu un monitor, pe baza prescripției medicale și a facturii privind costul ochelarilor, conform Programului Național aprobat prin hotărâre a guvernului inițiată de Ministerul Educației în termen de 3 luni de la intrarea în vigoare a prezentului contract colectiv de muncă.

– Deducerea, pentru personalul din învățământul preuniversitar, instituită la art. 78 alin. (2) lit. a) pct. v) din Codul fiscal – respectiv contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilităților sportive în vederea practicării sportului și educației fizice cu scop de întreținere, profilactic sau terapeutic, precum și contravaloarea abonamentelor plătite de salariați, în limita echivalentului în lei a 400 euro anual pentru fiecare persoană.

– Consacrarea dreptului angajaților care folosesc în mod obișnuit un echipament cu ecran de vizualizare pe o durată semnificativă a timpului normal de lucru, cel puțin 50% din timpul de lucru, de a beneficia de examene medicale corespunzătoare ale ochilor și vederii la angajare, ulterior, la intervale regulate, precum și ori de câte ori apar tulburări de vedere care pot fi cauzate de activitatea la ecranul de vizualizare.

Reglementarea posibilității ocupării unui post vacantat, prin încheierea unui contract individual de muncă pe durată determinată, până la ocuparea postului prin concurs.

– Stabilirea la 12 luni (în loc de 6 luni) a perioadei de readaptare pentru salariatele/salariații care au beneficiat de concediu de maternitate și/sau concediu pentru creșterea copilului până la împlinirea vârstei de 1 an, 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap.

Dreptul angajaților care au în îngrijire copii bolnavi în vârstă de până la 7 ani de a beneficia de reducerea programului de lucru cu până la 1/2 normă, fără afectarea calității de angajat și vechimii integrale în învățământ/muncă;

– Reglementarea expresă a faptului că angajații nu au obligația însoțirii preșcolarilor/elevilor care fac naveta, pe mijloacele de transport în comun/microbuzele școlare/ mijloacele de transport puse la dispoziție de autoritățile administrației publice locale.

O serie de prevederi pentru cadrele didactice au fost incluse și în pachetul de legi ale Educației, declarate constituționale de Curtea Constituțională a României și urmează a fi promulgate.

 (Legea învăţământului preuniversitar):

  • susţinerea cadrelor didactice care ocupă un post didactic în zone defavorizate – ele vor primi o primă de instalare egală cu 5 salarii minime brute pe ţară;
  • alocarea sumelor necesare pentru a deconta naveta personalului din învăţământ din bugetul de stat;
  • reducerea normei didactice cu 2 ore săptămânal pentru personalul didactic de predare şi de instruire practică cu o vechime în învăţământ de peste 15 ani şi gradul didactic I – fără diminuarea salariului;
  • recunoştinţa faţă de personalul didactic care se pensionează: atunci când încetează contractul de muncă, vor primi o primă – echivalentul a două salarii de bază;
  • având în vedere responsabilităţile şi volumul de muncă al directorilor unităţilor de învăţământ şi al inspectorilor, ei vor beneficia de concediu de odihnă suplimentar, conform contractului colectiv de muncă unic la nivel de sector de negociere colectivă învăţământ preuniversitar;
  • cadrele didactice care coordonează implementarea proiectelor europene la nivel de unitate de învăţământ pot beneficia de o reducere a normei didactice de la 18 la 16 ore/săptămână;
  • înfiinţarea Programului naţional de stimulare a excelenţei didactice şi a unui fond de premiere pentru activitate suplimentară, la dispoziţia directorului (în limita a 2% din fondul de salarii), crescând astfel autonomia şcolilor în a recunoaşte meritele celor performanţi.
  • instituţiile de învăţământ superior vor putea majora salariile de bază în funcţie de performanţa şi specificul activităţii desfăşurate de cadrele didactice, cu încadrare în bugetul aprobat;
  • participarea în comisii specifice derulării activităţilor din cadrul departamentului, şcolii doctorale, facultăţii sau universităţii va fi inclusă în norma didactică;
  • cadrele didactice şi de cercetare care se pensionează vor primi, în plus, din bugetul Ministerului Educaţiei, două salarii raportate la ultimul salariu de bază;
  • comisiile consultative naţionale ale Ministerului Educaţiei vor putea avea în componenţa lor şi câte un membru al federaţiei sindicale reprezentative din învăţământul superior de stat cu cei mai mulţi membri.

Michael Gudu, deputat PNL Tulcea

+ There are no comments

Add yours