PNL a tratat aderarea României la Spațiul Schengen ca o prioritate absolută, fiind vorba despre cel mai important proiect de țară, după ce am devenit membri ai UE și NATO. Cei mai consistenți și relevanți pași au fost făcuți în perioada guvernărilor liberale din ultimii ani, când miniștrii Afacerilor Externe, Afacerilor Interne și Justiției au depus toate eforturile pentru cauza României.

  • Eforturile conjugate ale președintelui României, Klaus Iohannis, precum și ale ministrului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, și ale ministrei Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, ne aduc astăzi semnale externe extrem de pozitive.
  • În data de 23 decembrie 2023, Ministerul Afacerilor Interne a ajuns la un acord politic împreună cu ministerele omologe din Austria și Bulgaria privind extinderea Spațiului Schengen cu România și Bulgaria. Această extindere urmează să se aplice la frontierele aeriene și maritime începând cu luna martie 2024.
  • Totodată, aderarea la Spațiul Schengen cu frontierele terestre urmează să fie discutate în 2024, în strânsă legătură cu măsurile compensatorii privind întărirea controlului la frontiere și aplicarea Acordului Dublin.
  • Drept urmare a acordului din 23 decembrie, pe parcursul zilelor de 26 și 27 decembrie au avut loc discuții pe canale diplomatice, între ministerele de interne, ministerele de externe, inclusiv la nivelul misiunilor diplomatice acreditate la UE, asupra proiectului de decizie a Consiliului care să încorporeze juridic respectivul acord politic.
  • Materializarea acordului politic într-o decizie presupune acordul tuturor Statelor Membre UE, demers procedural care se va continua și pe 28 decembrie 2023.
  • Toate aceste înțelegeri atinse de ministrul liberal de Interne reprezintă un succes pentru România.
  • PNL va continua eforturile pentru admiterea cu granițele terestre, pentru traficul rutier și feroviar și pentru obținerea statutului de membru cu drepturi depline în Spațiul Schengen.
  • De asemenea, PNL va continua negocierile la nivel diplomatic și lucrul la nivel tehnic pentru atingerea acestui proiect de țară esențial pentru viitorul României.

Michael Gudu, deputat PNL Tulcea

+ There are no comments

Add yours