Este important să le oferim celor afectați de această tragedie tot sprijinul necesar. Accesul la tratament în regim de urgență a fost una dintre prioritățile autorităților. A fost activat Mecanismul UE de protecție civilă, pentru ca victimele care au nevoie de tratament în străinătate să poată fi transferate. Decizia transferării pacienților aparține medicilor.

  • Este bine că deja 12 victime au fost transportate și se află acum sub tratament în străinătate. Țările europene și-au declarat în scurt timp disponibilitatea să sprijine țara noastră cu preluarea victimelor. Este un semn de solidaritate pe care noi, românii, trebuie să îl apreciem ca atare.
  • Ancheta demarată va arăta cine sunt vinovații pentru această tragedie. Vinovații trebuie să plătească și trebuie sancționați, la toate nivelurile.
  • O celulă de criză a fost constituită la Ministerul de Interne imediat după cele două explozii care au avut loc la stația GPL de la Crevedia. Ministrul liberal, Cătălin Predoiu, a fost prezent din primele momente la centrul de comandă și pe teren.
  • Ministerul Afacerilor Interne a creat două linii TelVerde, pe care locuitorii din Crevedia le pot apela dacă prezintă simptome generate de accidentul din proximitate, dar și dacă vor să afle informații despre cunoscuți afectați de explozii. Cele două numere sunt 0212069397 și 0212069398.
  • Se fac deja controale în toată țara la benzinării și stații GPL, s-au luat deja primele măsuri și s-au dat sancțiuni. Este obligatoriu să ne asigurăm că o astfel de tragedie nu se va mai repeta.
  • Avem deja în desfășurare trei anchete demarate de Parchetul General, Parchetul Militar și DNA.
  • La aproape 8 ani de la Colectiv, realitatea este că ne bazăm pe Mecanismul UE de protecție civilă și pe mecanismul de transfer, aprobat prin ordin de ministru în 2020, de ministrul Nelu Tătaru. Cu siguranță nu este suficient, e nevoie ca cele trei centre de mari arși (la București, Timișoara și Târgu-Mureș) să devină realitate. Am văzut explicațiile ministrului Sănătății, Alexandru Rafila- cel de la Timișoara este în faza de construcție, în timp ce în cazul centrelor de la București și Târgu-Mureș lucrările vor începe în săptămânile care urmează.

Michael Gudu, deputat PNL Tulcea

+ There are no comments

Add yours