Fondurile europene, un tren mereu întârziat în România

               România are nevoie de un sector agricol inteligent

(declarație de presă)

          Absorbția fondurilor europene în România a fost și a rămas o problemă nerezolvată ceea ce a creat un deficit atât în dezvoltarea infrastructurii de transport unde nu s-au prea atras fonduri, cât și în zona agricolă unde absorbția s-ar putea face mai repede. Comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală a atras atenția despre bugetul aferent perioadei 2021-2027 să modernizeze și să simplifice politica agricolă comună (PAC). Această simplificare în schimb are un cost care va afecta agricultura românească și anume plafonarea subvențiilor pe fermă. Totuși limitarea a fost majorată de la 60.000 de euro la 100.000 de euro pe fermă. Cum s-ar rezolva problema atragerii acestor bani ? Fermele mici și medii vor primi un sprijin mai mare pe hectar  preconizând că 40% din bugetul general al PAC va contribui la acțiuni climatice. De asemenea, plățile directe vor constitui în continuare o parte esențială a politicii , asigurând astfel stabilitate pentru fermieri, chiar dacă vor fi reduse începând de la 60.000 de euro și plafonate pentru plăți peste 100.000 de euro pe fermă. Se consideră o măsură de distribuire mai echitabilă a plăților. Această măsură în schimb va afecta absorbția de fonduri în zona agricolă pentru România.

În 2019 ar trebui obținut acordul privind următorul buget pe termen lung , care ar asigura continuitatea finanțării și o tranziție între actualul buget pe termen lung (2014-2020) și noul buget.    În schimb, degeaba ne alocă ei dacă noi nu suntem în stare să-i cheltuim. Ne învârtim în jurul cozii, dar soluția este simplă: angajarea de profesioniști , simplificarea ghidurilor și eliminarea documentațiilor stufoase, scurtarea perioadei de verificare și implementare a proiectelor.

Cum să accesăm dacă mergem cu frâna trasă tocmai de cei care ar trebui să accelereze atragerea fondurilor europene și ne referim aici la al treilea guvern ALDE-PSD care se laudă cu simplificarea ghidurilor și creșterea absorbției de fonduri.

Deputat PNL ,   Vasile GUDU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here