comandat de pnl, executat de pnl, cod mandatar 41190007

Fondurile europene, un tren mereu întârziat în România

               România are nevoie de un sector agricol inteligent

(declarație de presă)

          Absorbția fondurilor europene în România a fost și a rămas o problemă nerezolvată ceea ce a creat un deficit atât în dezvoltarea infrastructurii de transport unde nu s-au prea atras fonduri, cât și în zona agricolă unde absorbția s-ar putea face mai repede. Comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală a atras atenția despre bugetul aferent perioadei 2021-2027 să modernizeze și să simplifice politica agricolă comună (PAC). Această simplificare în schimb are un cost care va afecta agricultura românească și anume plafonarea subvențiilor pe fermă. Totuși limitarea a fost majorată de la 60.000 de euro la 100.000 de euro pe fermă. Cum s-ar rezolva problema atragerii acestor bani ? Fermele mici și medii vor primi un sprijin mai mare pe hectar  preconizând că 40% din bugetul general al PAC va contribui la acțiuni climatice. De asemenea, plățile directe vor constitui în continuare o parte esențială a politicii , asigurând astfel stabilitate pentru fermieri, chiar dacă vor fi reduse începând de la 60.000 de euro și plafonate pentru plăți peste 100.000 de euro pe fermă. Se consideră o măsură de distribuire mai echitabilă a plăților. Această măsură în schimb va afecta absorbția de fonduri în zona agricolă pentru România.

În 2019 ar trebui obținut acordul privind următorul buget pe termen lung , care ar asigura continuitatea finanțării și o tranziție între actualul buget pe termen lung (2014-2020) și noul buget.    În schimb, degeaba ne alocă ei dacă noi nu suntem în stare să-i cheltuim. Ne învârtim în jurul cozii, dar soluția este simplă: angajarea de profesioniști , simplificarea ghidurilor și eliminarea documentațiilor stufoase, scurtarea perioadei de verificare și implementare a proiectelor.

Cum să accesăm dacă mergem cu frâna trasă tocmai de cei care ar trebui să accelereze atragerea fondurilor europene și ne referim aici la al treilea guvern ALDE-PSD care se laudă cu simplificarea ghidurilor și creșterea absorbției de fonduri.

Deputat PNL ,   Vasile GUDU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here