Greva din Educație/ Guvernul are deschiderea de a discuta cu sindicatele dar acest dialog trebuie să plece de la soluțiile posibile

Elevii trebuie să stea în centrul preocupărilor noastre, iar situația generată de greva din învățământ nu trebuie să-i afecteze. Este motivul pentru care premierul Nicolae Ciucă a invitat ieri la Palatul Victoria reprezentanții elevilor și pe cei ai părinților, pentru a le cunoaște punctul de vedere. Trebuie spus că și părinții, și elevii își doresc să se reia cursurile cât mai repede, așa cum au susținut atât în discuțiile cu premierul, cât și în conferința de după. În această după-amiază are loc o nouă întâlnire la guvern cu liderii de sindicat în cadrul căreia avem încredere că se va conveni asupra unei soluții.

  • Demersul angajaților din Educație de a cere o creștere a salariilor este unul absolut legitim. Salariile din sistem sunt insuficiente, iar dacă dorim o Educație de calitate, acest capitol trebuie remediat în perioada următoare.
  • Din păcate, o astfel de soluție completă nu poate apărea peste noapte, având în vedere că solicitările sindicatelor din Educație vin la un interval scurt de timp de la Ordonanța prin care Guvernul a încercat să reducă din cheltuielile bugetare. Suplimentarea acestor cheltuieli ar însemna dinamitarea deficitului bugetar.
  • Pentru România și, în final, pentru fiecare categorie de angajați este important ca avansul economic să continue și în acest an, astfel încât să existe mai mulți bani la buget pentru creșterea de salarii.
  • Dacă nu respectăm acest cerc virtuos al dezvoltării el se poate transforma într-unul vicios, în sensul că ne vom împrumuta mai mult și mai scump pentru a acoperi deficitul, vor rămâne mai puțini bani pentru investiții, iar asta va duce la mai puține proiecte de dezvoltare locală și la venituri mai mici la buget.
  • Guvernul are deschiderea de a discuta cu sindicatele dar acest dialog trebuie să plece de la soluțiile posibile, nu de la cele care ar arunca în aer echilibrul bugetar. De altfel, Guvernul a venit cu o serie de măsuri care vin în sprijinul sistemului de Educație. Aceste măsuri vor fi adoptate chiar săptămâna aceasta, prin această atitudine Guvernul arătând că răspunde cu celeritate problemelor din sistemul de Educație.
  • Pe de altă parte, Guvernul s-a angajat să soluționeze problema salariilor din Educație în legea salariilor din sistemul bugetar, care este jalon în PNRR.
  • Ministerul Muncii, cel care este responsabil de elaborarea acestei legi a salarizării angajaților din sistemul de stat, va trebui să o finalizeze până la data de 15 iulie. Iar pe 1 septembrie această lege urmează să intre pe circuit legislativ în Parlament.
  • Legat de comentariile unor politicieni privind inoportunitatea de a chema la guvern și asociațiile de elevi și profesori, credem că aceste poziții vin din alte vremuri ale tranziției. Cei care ieri au criticat decizia de a dialoga și cu părinții și elevii, nu înțeleg dialogul democratic european, rămânând tributari înțelegerilor de culise dintre sindicaliști și politicieni de altă dată. Or, Guvernul Ciucă nu va apela la acest tip învechit de dialog cu nicio categorie socio-profesională din România.

Michael Gudu, deputat PNL Tulcea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here