Premierul Nicolae Ciucă își dorește să reducă efectele negative ale acestei perioade de grevă asupra copiilor. Premierul a solicitat o întâlnire cu reprezentanții elevilor și ai părinților în care le-a solicitat să fie parte a soluției și să susțină demersurile pentru stingerea grevei care ne afectează pe toți, asigurându-i că problemele salariale vor fi rezolvate în legea salarizării unitare și în limita cadrului legal. Premierul a subliniat faptul că elevul trebuie să fie prioritatea tuturor.

  • De altfel, și reprezentanta elevilor la întâlnirea cu premierul a pus accent pe efectele negative ale grevei asupra copiilor. Miruna Croitoru, președinta Consiliului național al elevilor, a subliniat faptul că elevii își doresc ca această situație să se încheie cât mai repede, iar elevii să revină la cursuri în mod normal.
  • Nici părinții nu își doresc un blocaj în învățământ, Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți, a afirmat că nu se poate vorbi despre îngheţarea anului şcolar. Acesta a apreciat disponibilitatea la dialog a Guvernului şi rapiditatea cu care a ajuns la discuţii cu premierul.
  • În opinia părinților, dacă se întârzie mai mult de o săptămână cu greva este destul de periculos pentru viitorul copiilor, în sensul afectării calendarului celor două Examene Naționale. Reprezentantul părinților este de părere că nu are nimeni dreptul să se joace cu viața elevilor, este dreptul lor să susțină examenele.

Demersul angajaților din Educație de a cere o creștere a salariilor este unul absolut legitim. Salariile din sistem sunt insuficiente, iar dacă dorim o Educație de calitate, acest capitol trebuie remediat cât mai repede.

  • Ce nu este în regulă este modalitatea de a declanșa o grevă pe final de an școlar, atunci când trebuie încheiate mediile și pregătite examenele de capacitate și bacalaureatul.
  • Este regretabil că liderii sindicali încearcă să crească presiunea la adresa Guvernului prin acțiuni de stradă. Aceste proteste nu pot fi o soluție. Dimpotrivă, ele vor face și mai dificil dialogul dintre părți și vor complica și mai mult situația părinților și elevilor.
  • Considerăm, în continuare, că dialogul este calea prin care putem depăși situația creată. Explicând care sunt limitele bugetare și încercând identificarea soluțiilor posibile în acest moment.
  • Guvernul condus de Nicolae Ciucă a avut și continuă să aibă deschidere pentru dialogul cu sindicatele, chiar dacă acestea au adoptat o poziție inflexibilă în cadrul negocierilor de duminică.
  • Ministerul Educației împreună cu Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, Ministerul Finanțelor și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene au început demersurile pentru elaborarea actelor normative care să creeze cadrul legal pentru:
    • salarizarea întregului personal nedidactic din învățământul de stat, la nivelul grilelor prevăzute de Legea-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Din analiza Ministerului Educației, aceasta înseamnă o creștere de circa 9% a salariului și un impact bugetar estimat la 90 de milioane de lei, până la finalul anului calendaristic, pentru cei aproape 55.000 de beneficiari din învățământul preuniversitar și 10.000 din învățământul superior;
    • acordarea unui bonus pentru profesorii debutanți;
    • acordarea unor stimulente financiare pentru profesorii care sunt încadrați în unități de învățământ din zone defavorizate
  • Guvernul a reiterat poziția sa că o soluție integrată și sustenabilă la problema salariilor din Educație va fi inclusă în legea salarizării angajaților din sistemul de stat.
  • Ministerul Muncii, cel care este responsabil de elaborarea acestei legi a salarizării angajaților din sistemul de stat, va trebui să o finalizeze până la data de 15 iulie.
  • Guvernul a venit, așadar, cu o serie de soluții pentru salarizarea din sistemul de Educație. Totodată, Guvernul s-a angajat ca prin legea salarizării să fie asumată o creștere sustenabilă a salariilor din Educație, care să fie corelată cu nivelul de salarizare din alte sectoare publice.
  •  Este regretabil că greva a afectat deja calendarul evaluărilor naționale. Așa cum a subliniat și premierul, elevii trebuie să fie prioritatea tuturor, iar aceștia nu trebuie să aibă de suferit în urma grevei din învățământ. Ne dorim soluționarea cât mai rapidă a acestei situații provocate de grevă, cea mai bună dovadă fiind deschiderea la dialog a Guvernului și a Ministerului Educației din prima clipă. Dialogul Guvernului cu sindicatele continuă.

Michael Gudu, deputat PNL Tulcea

+ There are no comments

Add yours