Guvernul încă așteaptă din partea Ucrainei să prezinte Planul de Acțiuni cu privire la controlul exporturilor sale

Guvernul încă așteaptă din partea Ucrainei să prezinte Planul de Acțiuni cu privire la controlul exporturilor sale, astfel încât piața cerealelor din țara noastră să nu fie influențată și distorsionată. Termenul până la care Ucraina trebuie să trimită acest Plan este 18 septembrie, inclusiv. În funcție de măsurile trimise, Guvernul va decide poziția sa în acest caz.

  • De notat că state precum Polonia, Ungaria și Slovacia au anunțat că vor lua propriile restricții privind exportul de cereale ucrainene.
  • Poziția României a fost una mai moderată și mai echilibrată. Guvernul a considerat că este bine să aștepte măsurile părții ucrainene.
  • Totodată, Guvernul rămâne într-un contact permanent cu Comisia Europeană și cu partea ucraineană pentru a se asigura că noul mecanism de limitare a efectelor importurilor produselor ucrainene, propus de CE, va preveni distorsiunile piețelor statelor membre UE.
  • România este un stat vital pentru exporturile cerealelor ucrainene. În acest sens, s-au dispus mai multe măsuri pentru ca aceste cereale să poată fi exportate pe cale rutieră sau maritimă.
  • Trebuie, însă, să ne asigurăm că acest export se va face în condiții corecte, astfel încât piața de cereale, fermierii, dar și consumatorii din România să nu fie afectați.

Michael Gudu, deputat PNL Tulcea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here