Inițiativă liberală. Din pensiile speciale, pentru nevoi medicale

                                          Comunicat de presă

PNL a optat pentru impozitarea progresivă a pensiilor speciale de la 10% și până la 95%, banii urmând să fie direcționați spre nevoile medicale actuale.

Amendamentul la OUG 29/2020, prin care PNL solicită impozitarea progresivă a pensiilor speciale de la 10% şi până la 95%, în contextul crizei COVID-19 a fost depus în Parlament.
Trebuie să fim solidari cu toți românii care și-au schimbat viața peste noapte fără voia lor, oameni care suferă în tăcere și care se gândesc cu groază la ziua de mâine. Trăim vremuri grele, împovărătoare, iar cei care câștigă mai mult cu aceste pensii speciale pot ajuta cu siguranță la procurarea de aparatură medicală, echipamente și materiale sanitare, la oamenii din prima linie care se luptă cu acest cu acest dușman nevăzut, cu epidemia de coronavirus.

S-a optat pentru varianta impozitării progresive pentru a nu intra în conflict constituțional cu decizii ale CCR, care interzic eliminarea totală a acestui tip de privilegii. În plus, amendarea legii de modificare a OUG poate trece maxim într-o săptămâna de Parlament, dacă există voința politică. În categoria pensiilor speciale supuse impozitării progresive PNL a introdus: parlamentarii și funcționarii parlamentari, magistrații și personalul auxiliar, inclusiv judecătorii CCR, funcționarii Curtii de Conturi, Avocatul Poporului, personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România, personalul diplomatic și consular, personalui care funcţionează în cadrul Institutului Naţional de Expertize Criminalistice.
Proiectul de lege prevede că pentru veniturile din pensii de serviciu sau indemnizaţii pentru limită de vârstă se stabilesc trei cote de impozit, în funcţie de venitul lunar impozabil, după cum urmează: Cota de impozit de 10% se aplică pentru veniturile din pensii de serviciu sau indemnizaţii pentru limită de vârstă cuprinse între 2.001 lei şi 4.000 de lei; Cota de impozit de 60% se aplică pentru veniturile din pensii de serviciu sau indemnizaţii pentru limită de vârstă cuprinse între 4.001 lei şi 7.000 de lei; Cota de impozit de 95% se aplică pentru veniturile din pensii de serviciu sau indemnizaţii pentru limită de vârstă de peste 7.001 de lei.

Deputat PNL, GUDU VASILE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here