La nivelul Coaliției continuă discuțiile pe măsuri de reducere a deficitului bugetar

PNL a insistat iar acest punct de vedere a fost acceptat și de PSD, ca reducerea deficitului să înceapă cu optimizarea cheltuielilor statului. PNL susține optimizarea cheltuielilor statului deoarece acestea s-au majorat foarte mult și nu mai pot fi suportate la nivelul de venituri din prezent.

  • Dorim, însă, ca această optimizare să se facă într-un mod judicios și inteligent, fără a pune în pericol funcționarea unor instituții importante ale statului. Trebuie corectate risipa și ineficiența, nu penalizate și instituțiile care își fac treaba și au rol social important.
  • Pe de altă parte, adoptarea noilor măsuri fiscale trebuie să țină cont de situația în care se află mediul de afaceri și gradul lui de suportabilitate a unor taxe.
  • PNL a avut rezerve în privința introducerii măsurilor fiscale care lovesc în mediul de afaceri, pentru că acest lucru poate afecta locurile de muncă și, în perspectivă, creșterea veniturilor românilor.
  • Iată de ce, am cerut o analiză atentă a fiecărei măsuri identificate la nivelul Guvernului pentru a nu afecta mersul economiei, care anul acesta este prognozată să crească cu până la 3%.
  • După ce toate măsurile vor fi discutate și stabilite la nivelul Coaliției, premierul Ciolacu va merge să le negocieze la Bruxelles. Miniștrii PNL își vor aduce contribuția, în sensul că și Ministerul de Finanțe și Ministerul de Justiție vor oferi sprijin în ceea ce privește negocierea deficitului bugetar de anul acesta, respectiv a reformelor care urmează să fie implementate de Ministerul Muncii și a fondurilor europene pe care să le deblocăm pentru anul în curs.
  • Există un dialog continuu între conducerea ministerului și angajații din Finanțe. După cum știți, ministrul de Finanțe a avut deja o întâlnire cu reprezentanții sindicatelor din Finanțe, unde au fost agreate o serie de lucruri. În primul rând, angajații din Finanțe trebuie să știe că nu vor exista disponibilizări, nici în Ministerul de Finanțe și nici în instituțiile subordonate. Totodată, va exista o egalizare a salariilor de bază. De asemenea, conform celor anunțate de ministrul Boloș, în urma întâlnirii cu sindicatele, în viitoarea lege a salarizării va cuprinsă denumirea familiei ocupaționale a celor care lucrează în domeniul finanțelor publice. În urma acestui dialog, o bună parte a îngrijorărilor angajaților din Finanțe a fost clarificată, iar acest lucru a permis ca plățile să nu fie blocate înainte mini-vacanței.
  • Este normal ca un ministru să apere funcționarea unor instituții din subordinea sa, mai ales dacă acestea sunt de utilitate publică. PNL nu dorește desființarea instituțiilor, ci optimizarea cheltuielilor și eficientizarea statului.
  • Demersul PNL Argeș nu trebuie privit ca unul îndreptat împotriva conducerii Consiliului Județean, ci ca unul în favoarea unei reforme reale a modului de funcționare a statului. Dacă vrem să reducem cheltuielile statului și să aducem mai multă eficiență este esențial să nu ne furăm singuri căciula.

Michael Gudu, deputat PNL Tulcea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here