La Tulcea, Bursă de pește sau cherhana?

În data de 8 aprilie 2019 , doamna Premier alături de ministrul Agriculturii Petre Daea, ministrul de Interne, Carmen Dan, și de cel al Transporturilor, Răzvan Cuc, au inaugurat Bursa de Pește de la Tulcea. Bursa de Pește este un proiect în valoare de aproape 6 milioane de euro, finanțat de la Bugetul Național și din Fonduri Europene, mai precis din Fondul European pentru Pescuit.

Perioada generală de prohibiţie pentru pescuitul în scop comercial, recreativ şi familial al oricăror specii de peşti, crustacee, moluşte şi al altor vieţuitoare acvatice în habitatele piscicole naturale, este pe o durată de 60 de zile, începând cu  perioada 11 aprilie – 09 iunie inclusiv.

Doamna Premier, cum poate Guvernul să inaugureze presupusa Bursă de Pește , cu trei zile înainte de prohibiție ?

În teorie, funcționarea bursei înseamnă comercializarea peștelui și a produselor din pește la un preț corect, calitatea confirmată a mărfii și eliminarea speculei de pe piața neagră, ajutând astfel pescarii și fermele piscicole să-și dezvolte afacerile, iar pensiunile din zonă să poată să ofere turiștilor produse cu adevărat tradiționale.În practică, acest lucru ar fi fost posibil doar dacă autoritățile s-ar fi ținut de cuvânt și ar fi creat la Tulcea o Bursă de Pește. Din păcate, n-au făcut decât o cherhana. Până la acest moment, nicio autoritate nu a oferit date cu privire la cantitatea de pește comercializată prin intermediul Bursei de la Tulcea și nici a prețului la care s-a tranzacționat. Ori, rostul unei Burse de mărfuri este tocmai acela de a asigura transparența !

În cursul săptămânii trecute, prin intermediul așa-zisei Burse s-au făcut și două tranzacții. Era nevoie de ele ca România – care a dezvoltat proiectul folosind și bani europeni – să arate Uniunii Europene că sistemul funcționează și să evite astfel sancțiuni de milioane de euro. Ca sistemul să funcționeze, însă, atât potențialii clienți, cât și pescarii ar trebui să știe cum să folosească Bursa. Iar momentan, nu știu.

Doamna Premier știți că a doua zi după plecarea delegației dumneavoastră s-au pus lacăte la uși ? La deschiderea presupusei Burse trebuiau să participe specialiști, ceea ce cu siguranță au lipsit de la deschidere ! Statul, după aproape un deceniu în care s-a chinuit să deschidă o Bursă de Pește, a făcut până la urmă o cherhana ! Până când vom avea parte de un circ atât de ieftin din partea Guvernului ?

Cum dezvoltăm România dacă noi nu promovăm și protejăm adevărata valoare a Deltei Dunării?

Vă mulțumesc !

Deputat PNL, Vasile GUDU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here