Luăm măsuri concrete pentru combaterea efectelor secetei dar și pentru susținerea fermierilor

Guvernul continuă să ia măsuri concrete pentru combaterea efectelor secetei și pentru susținerea fermierilor români ca, indiferent de condițiile meteorologice, să aibă capacitatea să producă pentru a asigura necesarul pieței interne și a-și menține disponibilitatea de export. În ședința de guvern de astăzi a fost aprobată hotărârea prin care sunt asigurate fondurile necesare dragării pe Dunăre şi a altor lucrări specifice pentru înlăturarea riscurilor cauzate de situaţia critică din punct de vedere hidrologic.

• Sistemul național de irigații va fi regândit, pentru a face față noilor condiții climatice, care nu mai corespund cu condițiile istorice în care a fost construit sistemul existent. Se lucrează la o nouă formă a Programului Național de Reabilitare a Infrastructurii de Irigații, pentru care se vor aloca 1,5 miliarde euro, în următorii ani. Acum, debitul râurilor și al fluviului Dunărea este mai mic, iar cantitatea de apă disponibilă pentru captare este mai mică, așadar apa trebuie să fie utilizată în mod cât mai eficient. Sunt necesare limitarea pierderilor din sistemul de transport al apei și eficientizarea consumului de electricitate de pe traseu.
• Suprafața afectată de secetă însumează aproape 270.000 ha de teren arabil, în diverse grade (total, parțial sau doar anumite culturi din zonele afectate). Nu au fost înregistrate probleme în zonele irigate.

• Comitetul interministerial organizat la solicitarea premierului a luat mai multe măsuri pentru susținerea fermierilor ale căror culturi au fost afectate. Au fost create mecanisme pentru a facilita accesul la finanțare, prin plata în avans a subvențiilor, acordarea de credite în condiții avantajoase, oferirea garanțiilor guvernamentale.
• Au început plățile către beneficiarii Programului de susținere a producției de legume în spații protejate, au fost încheiate primele contracte de creditare în cadrul programul „De 3 ori subvenția”.
• Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) va elibera (începând cu această săptămână) adeverințe pentru fermierii care doresc să acceseze credite bancare în condiții avantajoase.
• Amintim că Guvernul a luat măsura susținerii fermierilor români și a producătorilor din industria agro-alimentară, acordând o primă de 10% (prin Programul “Sprijin pentru România”) în plafonul de 200 de milioane euro, pentru a încuraja prelucrarea în țară a produselor agricole. Acesta este un sprijin direct pentru industria alimentară.

• Important de precizat că producția de grâu de anul acesta acoperă consumul intern și oferă disponibilitate și pentru export. A fost încheiată recoltarea grâului de pe toată suprafața țării (la sfârșitul săptămânii trecute). România are suficient grâu pentru procesare, furaje și sămânță pentru anul următor.

Michael Gudu, deputat PNL Tulcea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here