Rațiunile pentru care unele impozite și taxe au crescut de la 1 ianuarie 2024 au fost explicate la timpul potrivit, atunci când am adoptat pachetul de măsuri pentru reducerea deficitului bugetar. O parte din aceste majorări au fost motivate de eliminarea unor facilități fiscale și de intrarea în normalitate. O altă parte, de renunțarea la mai multe cote de TVA.
- PNL a cerut ca aceste măsuri fiscale să fie echilibrate de reducerea cheltuielilor bugetare nenecesare și de combaterea evaziunii.
- Astfel de măsuri deja au fost luate, conducătorii liberali de instituții fiind primii care au demarat reorganizarea structurilor din subordine și reducerea de cheltuieli.
- Pe de altă parte, ministrul de Finanțe a anunțat deja măsuri pentru digitalizarea ANAF și, implicit, pentru combaterea evaziunii.
- Totodată, PNL a susținut ca aceste măsuri pentru echilibrarea bugetară să fie dublate de creșterea veniturilor românilor și de măsuri de sprijinire a mediului de afaceri. În acest sens:
- Pensiile vor crește de la 1 ianuarie ca urmare a indexării, iar de la 1 septembrie, ca urmare a recalculării. Totodată, salariile profesorilor vor crește cu aproape 20%, iar cele ale altor categorii de bugetari, cu 5%.
- Mediul de afaceri va fi sprijinit indirect prin bugetul record alocat în acest an pentru investiții. Totodată, PNL a impus faptul ca în 2024 să nu mai fie introduse alte impozite sau taxe, asigurând în acest fel o predictibilitate pentru mediul de afaceri din România.
- Cu alte cuvinte, poziția PNL a fost una a echilibrului: și în adoptarea măsurilor de echilibrare a deficitului bugetar, și în construcția bugetară pentru anul viitor. O astfel de poziție permite creșterea sustenabilă și responsabilă a veniturilor oamenilor.
Michael Gudu, deputat PNL Tulcea
+ There are no comments
Add yours