Premierul PNL Nicolae Ionel Ciucă a prezentat un pachet de măsuri economico-sociale puternic, intitulat ”Sprijin pentru România” . Printre cele mai importante măsuri anunțate:
În sprijinul mediului de afaceri
300 de milioane de euro vor fi alocați pentru a sprijini IMM-urile care se confruntă cu dificultăți din cauza efectelor generate de contextul regional. Va fi acordat un ajutor de până la 400.000 de euro per firmă pentru IMM-urile cu cheltuieli de peste 15% la utilități. Programul intră în vigoare de la data de 1 iunie.
Alocăm un buget de 200 de milioane de euro pentru stimularea investițiilor cu impact major în economie. Vorbim de acordarea unui ajutor de stat pentru încurajarea investițiilor în valoare de peste un milion de euro, cu efect important de dezvoltare regională, cu perspective de continuare. Programul intră în vigoare de la 1 mai.
Pentru susţinerea transportatorilor şi distribuitorilor punem în aplicare o schemă de sprijin de 300 de milioane de lei care vor fi direcţionate firmelor de transport rutier de mărfuri, de persoane şi pentru companiile de distribuţie. Pentru companiile de transport şi distribuţie, afectate de creşterea preţurilor la combustibili, punem în aplicare un mecanism de sprijin, prin care vom acorda o subvenţie de 0,50 lei/litrul de carburant. Beneficiari vor fi aproximativ 4.000 de firme.
Ajustăm contractele de investiţii publice în derulare, finanţate din fonduri naţionale şi europene, o măsură ce are în vedere creşterea preţurilor la materiale, manoperă, transport şi utilaje. Pentru susţinerea investiţiilor publice sunt alocate 5,2 miliarde de lei în acest an, pentru continuarea şi finalizarea contractelor în derulare.
Două măsuri importante pentru protejarea locurilor de muncă: angajaţii în şomaj tehnic vor beneficia de 75% din salariu până la sfârşitul anului, de la 1 mai. Valoarea programului este de 450 de milioane de lei, vine prin Programul SURE din fonduri europene.
Continuarea Programului Kurzarbeit de la 1 mai.
În sprijinul agriculturii
Alocăm 200 de milioane de euro pentru procesarea produselor agricole în România. Fermierii care procesează produse agricole în ţară vor beneficia de o primă de 10% din valoarea produselor procesate, începând cu data de 1 iunie.
300 de milioane de euro grant, capital de lucru pentru fermierii români; termen – 30 iunie, dată la care trebuie să fie încheiate contractele de finanţare.
Salariul minim în agricultură şi industria alimentară: 3.000 de lei brut, similar celui din sectorul construcţiilor, va fi aprobat săptămâna viitoare în Parlament.
Capitalizăm cu 100 de milioane de euro Casa de Comerţ “Unirea”, integrator de programe naţionale în agricultură, de la data de 1 august, fonduri de la bugetul de stat.
În sprijinul românilor afectați de creșterea prețurilor
Alocăm un miliard de euro, 50% fonduri europene, 50% fonduri de la bugetul de stat, care va consta în vouchere pentru alimente de bază, în valoare de 50 de euro la fiecare două luni pentru: familii cu el puţin doi copii sau monoparentale, cu venit mai mic de 600 de lei/lună; pensionari cu venit mai mic de 1.500 de lei/lună; persoanele cu venit minim garantat; persoanele cu dizabilităţi. Pachetul intră în vigoare începând cu data de 1 iunie.
Vouchere pentru elevii care primesc burse sociale: 30 de euro pentru fiecare lună în care sunt organizate cursuri școlare, pentru cumpărarea de alimente, rechizite și haine. Valoarea totală a pachetului: 33 de milioane de euro. De toate aceste măsuri vor beneficia aproximativ 4,7 milioane de români.
200 de lei în plus la salariul minim creștere voluntară, iar pentru acești 200 de lei nu vor fi percepute taxe.
Valoarea tichetelor de masă crește cu 50%, de la 20,17 de lei la 30 de lei.
Dublăm norma de hrană pentru pacienții din spitale și vârstnicii instituționalizați de la 11 lei pe zi la 22 de lei pe zi. Peste 3 milioane de persoane vor beneficia de această măsură. Valoarea totală, aproximativ 270 de milioane de lei.
Michael Gudu, deputat PNL Tulcea
+ There are no comments
Add yours