O să iasă cu scandal în Consiliul local. 182 de lei gunoiul din 2020? Cel mai scump gunoi dintre municipiile reședință de județ

Executivul municipiului vine cu niște taxe la gunoi, cu aplicare din 2020, de o să-i usture pe tulceni, chiar și pe cei fără hemoroizi. Joi, 19 decembrie, consilierii municipali vor hotărî cât vor plăti tulcenii gunoiul începând de la 1 ianuarie 2020 . Creșteri de taxe inevitabile, după cum argumentează Executivul. Concret, tulcenii vor plăti o taxă de gunoi de 182 de lei/persoană/an față de 131 de lei cât este în prezent. Cu excepția persoanelor cu handicap sau veterani de război( 336 de persoane) prevăzute de Codul Fiscal, toți ceilalți vor fi buni de plată, respectiv 57.789 de cetățeni plătitori.

După cum arată configurația politică a Consiliului local municipal, mai mult ca sigur proiectele de hotărâri cu taxa de gunoi vor trece. Cert este că grupul de consilieri PNL va vota împotrivă.

Oarecum în explicarea votului din Consiliul local de joi al consilierilor liberali, șeful Organizației PNL Tulcea, Ștefan Ilie și șeful Organizației oamenilor de afaceri tulceni, Nicolae Bibu, au venit cu niște argumente.

Ștefan Ilie: “Noi nu contestăm modul de calcul, cel care fundamentează acest preț de 182 de lei.Ne frapează, însă, mărimea, valoarea foarte mare a acestei taxe. Desigur, începând din 2020 intră în vigoare acel sistem integrat al deșeurilor cu destinație rampa de la Mihai Bravu, pentru toate deșeurile din județ. Fac parte aproape toate UAT-urile, cu excepția municipiului Tulcea, care are SC Servicii Publice și care va folosi, din această structură, doar rampa de la Mihai Bravu. Or, prețul câștigat de societatea care va gestiona aceste deșeuri din județ este cu mult mai mic decât prețul din municipiu, practic, din 2020, că sunt deșeuri din Sulina, Crișan, Sf Gheorghe sau Dăeni, Măcin, Luncavița, din zone mai ușor sau mai greu accesibile, prețurile sunt mai mici pentru cetățean. Exemplu concret, la mine în comună, prețul este undeva la 73 lei/an. Este o mare diferență între 73 de lei la o comună și 182 de lei la Tulcea. Se pot lua deșeuri și cu astfel de prețuri”- spunea președintele PNL Tulcea în conferință de presă. Cu o zi înaintea ședinței de Consiliu local în care urma să se dezbată “gunoiul”

Pe ce se bazează liberalii

Municipiul Tulcea, așa sărac cum e, cu un venit mediu sub media națională, se poate mândri, iată, cu o taxă babană la gunoi. Anul trecut taxa a fost de 92 de lei/locuitor/an și s-a făcut 131 de lei pentru acest an. Putem mai mult: se propune majorarea de la 131 de lei la 182 de lei.

Oraș turistic, pretențiile au crescut. Producem, noi localnicii, cu turiști cu tot, circa 30.000 de tone de gunoi anual. Liberalii spun că există soluții alternative la creșterea taxelor pe gunoi. Ștefan Ilie spune că în primăria municipiului Tulcea trebuie umblat la eficientizarea serviciilor. De acord cu subvenționarea transportului public (12 miilioane lei), a energiei termice (14 milioane lei), a asistenței sociale (20 milioane lei), a DIAP (5 milioane lei) și a Baladelor Deltei (5 milioane lei), dar… Aici se poate lucra. Aici se poate puncta pe eficientizare, de văzut exact ce este prin fiecare compartiment al primăriei și, unde este cazul, de optimizat. Ca om de afaceri, Nicu Bibu spunea că o minimă eficientizare a serviciilor primăriei, a reducerii subvențiilor cu doar 6 -7% ar echivala cu o economisire de 2,5 milioane lei ( 500 mii de euro), bani care ar putea fi folosiți în folosul efectiv al  cetățeanului.

În altă ordine de idei, Ștefan Ilie a spus că PNL susține alegerea primarilor în două tururi de scrutin și alegerea președinților de Consilii Județene din cadrul consilierilor județeni. Pe aceste două modificări legislative urmează ca PNL să-și asume răspunderea până în luna februarie 2020.

N.A.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here