PLUS Tulcea a pus toate tunurile pe alegerile locale. Întărește alianța cu USR și își selectează candidații

Cine este PLUS? Partidul lui Dacian Cioloș.Partidul- stradă-facebook, partidul care vrea schimbarea. Partidul care se adresează electoratului sub 40 de ani. Înființat la Tulcea în august 2019. Condus de la înființare și în prezent de Marian Machedon, ca președinte. Partid cu caș la gură, dar cu pretenții de partid matur politic,PLUS numără la municipiu 140 de membri și circa 350 per total județ, dar adeziunile curg în continuu. Diferit de partidele tradiționale, PLUS are altfel de structură organizatorică. La bază este comunitatea locală, echivalentul  organizației de partid la partidele tradiționale. De exemplu, municipiul Tulcea este împărțit în 7 comunități locale (cu 8500 de locuitori într-o comunitate, fiecare condusă de un birou), iar o comunitate se poate constitui din minim 5 membri. La județ funcționează Filiala Județeană PLUS, condusă, de asemenea, de un birou.

Totul pe întărirea Alianței USR-PLUS

În prima sa conferință de presă de la înființare, PLUS a ieșit cu principalele două probleme care îi stau în față în perioada imediat următoare: o mai bună cunoaștere cu membrii USR pentru continuarea și întărirea Alianței și competiția internă pentru selecția de candidați comuni la alegerile locale din 2020.

Marian Machedon- președinte și Remus-Paul Galiațatos- responsabil Comunicare au dezvoltat, pe rând, aceste subiecte, apreciate de partid ca maxime urgențe. Prima ar fi provocarea unei întâlniri cu USR în data de 19 ianuarie 2020, undeva în municipiu, ca urmare a scrisorii deschise la nivel național adresate de PLUS tuturor membrilor USR și lansate după primul tur al alegerilor prezidențiale. Obiectivele urmărite? Întărirea Alianței USR-PLUS în cât mai scurt timp și candidaturile comune ale Alianței la alegerile locale.

Cel târziu la început de februarie trebuie să avem stabiliți candidații”

Marian Machedon a dezvoltat competiția internă la finalul căreia PLUS va desemna candidații pentru alegerile locale la toate nivelurile. “Cel târziu la începutul lunii februarie 2020 trebuie să avem selecționați candidații PLUS, după o metodologie completă și transparentă, accesibilă tuturor membrilor PLUS în următoarele condiții: membrul în cauză să nu aibă condamnare penală definitivă nereabilitată, să nu aibă niciun proces penal în curs sau să aibă pusă în mișcare acțiunea penală, să nu fi ocupat în ultimii 5 ani nicio funcție publică locală cu susținerea vreunuia dintre următoarele partide: PSD, ALDE, UNPR, Pro România, PPDD, PRM, PUNR, PRU, PNG, PSR. Candidații vor fi desemnați în urma unui vot electronic al membrilor PLUS din comunitatea locală respectivă (punctaj 50%) și biroul județean (punctaj 50%), după un sistem grilă. Evaluarea candidaților de către Biroul județean, pe baza unei grile, va ține cont de: competența pentru exercitarea funcției pentru care este depusă candidatura, probitatea profesională și etică, viziunea și programul asumat, atractivitatea electorală a candidatului, activitatea în partid a candidatului, asigurarea reprezentării tinerilor, asigurarea reprezentării ambelor genuri, asigurarea reprezentării comunităților etnice unde acestea au pondere mai mare de 10%.”

După competiția internă urmează competiția cu USR

Este stabilit că Alianța USR-PLUS va merge la locale cu candidați comuni. Ceea ce înseamnă altă competiție cu candidații desemnați de USR, iar cel care va câștiga această competiție va câștiga dreptul de a candida pentru un post de primar, președinte CJ, consilier județean/municipal/comunal, din partea Alianței. Liderii PLUS au exclus numirile după cine-știe-ce criterii, jocurile de culise, înafara competiției despre care au vorbit public.

Și mai trebuie de urmărit un aspect destul de interesant de care sigur se va ține cont la discuțiile USR-PLUS din 19 ianuarie 2020. Cel puțin liderii USR nu se vor putea abține să nu pomenească de succesul de la europarlamentarele din mai a.c. Când USR a câștigat municipiul cu 25,87%, iar PLUS Tulcea nici măcar nu exista. Deci, cine-i șeful la stabilirea candidaților Alianței?

N.A.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here