PNL ia în calcul atacarea la Curtea Constituțională a deciziei Legislativului privind data alegerilor parlamentare

Partidul Național Liberal ia în calcul o analiză extrem de bine documentată referitor la atacarea la Curtea Constituţională a deciziei Legislativului privind stabilirea datei alegerilor parlamentare.

Proiectul de lege privind unele măsuri pentru organizarea alegerilor pentru Senat si Camera Deputatilor, ca urmare a incetării mandatului Parlamentului ales in anul 2016, prevede ca prin derogare de la legea 208/2015, privind alegerea Senatului si a Camerei Deputatilor, data alegerilor pentru Senat si Camera Deputatilor ce vor fi organizate ca urmare a expirării mandatului Parlamentului, aflat in curs de exercitare la data intrării in vigoare a acestei legi să fie stabilită prin lege organică, cu cel putin 60 de zile inainte.

“In termen de 5 zile de la data intrării in vigoare a legii, Guvernul stabileste, prin hotărâre, la propunerea Autorității Electorale Permanente, calendarul actiunilor din cuprinsul perioadei electorale, cheltuielile necesare pregătirii si desfăsurării alegerilor”, se arată in proiect.

Potrivit acestuia, prin derogare de la prevederile Legii 208/2015, la alegerile pentru Senat si Camera Deputatilor organizate in conditiile articolului 1, numărul minim al sustinătorilor, necesar pentru depunerea candidaturilor, se va reduce la jumatate. “Nu-mi aduc aminte ca, în 30 de ani, Parlamentul să stabilească data alegerilor. Adică, parlamentarii sunt cei care sunt parlamentari în funcţie, interesul lor e să rămână cât mai mult în funcţie. Cum să laşi parlamentarii care au interes să-şi prelungească mandatul cât mai mult să stabilească data alegerilor? Mie mi se pare…dar, sigur, această decizie a Parlamentului este rezultatul deciziei Curţii Constituţionale, care Curte Constituţională a zis că poate să stabilească data alegerilor şi Parlamentul şi Guvernul, dar pronunţarea a fost legată de alegerile locale. Acum, pe alegerile parlamentare e o situaţie un pic diferită, pentru că, repet, dacă Parlamentul stabileşte data alegerilor, Parlamentul e format din parlamentari care sunt în mandat, care au interesul să-şi prelungească mandatul şi care o să prelungească cât mai mult mandatul lor. După părerea mea, se află într-un vădit conflict de interese. Analizăm, să vedem, trebuie văzută motivaţia CCR pe decizia care permite şi Parlamentului să stabilească data alegerilor pentru locale, să vedem dacă poate fi aplicată şi la parlamentare. Analizăm cu constituţionaliştii noştri temeiul de atacare la Curte”- a declarat Ludovic Orban, drept pentru care PNL analizează legalitatea și oportunitatea acestei deciziii a Legislativului privind stabilirea datei alegerilor parlamentare.

Deputat PNL, Gudu Vasile

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here