Premierul şi PNL s-au angajat ca măsurile stabilite pentru angajații din Educație să fie puse în practică întocmai și la timpul agreat.

 • Această nouă criză soluționată vine după gestionarea pandemiei, a războiului de la graniță și a crizei refugiaților, precum și după gestionarea crizei energetice și a efectelor negative economice de la nivel internațional.
 • Efectele dezastruoase economic ale pandemiei și contextul nefavorabil global au fost transformate în oportunități pentru România. Guvernul condus de PNL a făcut eforturi pentru atragerea de sume record din investițiile private și din fondurile europene, de aproape 11 miliarde de euro fiecare și a crescut semnificativ rata de absorbție a fondurilor europene la peste 75%.
 • Împreună cu un buget record alocat investițiilor anul acesta, de 112 miliarde de lei, aceste măsuri liberale au permis o creștere economică de 4,7% în 2022, în topul creșterilor economice din Uniunea Europeană. Iar aceste premise au asigurat reziliența României în fața efectelor războiului din Ucraina, atât a celor economice cât și a celor determinate de criza refugiaților de război.
 • Măsurile economice liberale, dar și deciziile echilibrate în criza energetică (sprijinul acordat populației și companiilor la plata facturilor) au ținut inflația sub control în România, spre deosebire de alte țări europene.
 • Gestionând toate aceste crize succesive și suprapuse, premierul Nicolae Ciucă și Guvernul condus de PNL au determinat Comisia Europeană să revizuiască recent în sus prognoza de creștere de la 2,5% la 3,2%. Asta arată că instituțiile europene au încredere nu doar în economia românească și în reziliența ei, ci și în politicile pro-business ale Guvernului. Iar aceste rezultate nu au rămas doar pe hârtie, ele s-au transferat și în puterea de cumpărare a românilor.
 • Pentru criza din Educație soluțiile găsite pot fi puse în practică și pot fi susținute pe termen lung grație creșterii economice și a contextului economic favorabil.
 • Important de subliniat în criza determinată de greva din Educație că Guvernul a purtat un dialog constant cu sindicatele, așa cum a insistat premierul.
 • În urma acestora, salariile tuturor cadrelor didactice vor crește cu 25% în loc de 15%, așa cum fusese asumat inițial de Guvern. De asemenea, salariul debutanților va fi echivalentul salariului mediu brut pe economie începând cu 1 ianuarie 2024, iar salariile pe noua grilă de salarizare vor crește cu un procent de 50% și nu cu 40% așa cum a fost prevăzut în ultima Ordonanță de Urgență.
 • Totodată, cadrele didactice urmează să primească o sumă anuală de 1500 de lei pentru formare profesională. Acest sprijin va fi finanțat din fonduri europene și a fost o soluție suplimentară la revendicările sindicatelor din Educație.
 • În acest moment, toate revendicările sindicatelor au fost îndeplinite de Guvern, fie prin majorări imediate, de la 1 iunie, fie prin angajamente ferme de a continua creșterea nivelului de salarizare din Educație pe noua grilă de salarizare, care se va elabora până în 15 iulie.
 • Domeniul Educației va fi o prioritate pe care PNL o va susține și în cadrul noului Guvern. Acesta are obligația să urmeze promisiunile făcute în fața dascălilor, dar și să pună în aplicare proiectele de investiții în infrastructura educațională.
 • Noile Legi ale Educației conțin mai multe forme de sprijin pentru angajații din Educație, dar și pentru elevi și studenți, obiectivul urmărit fiind de a avea un învățământ de calitate, adecvat contextului actual.
 • Toate aceste măsuri vor crește atât atractivitatea sistemului pentru noii angajați, cât și calitatea Educației din România.

Michael Gudu, deputat PNL Tulcea

 

+ There are no comments

Add yours